Internationale Orgelwedstrijd in Groningen. Hoe minder vol op het orgel, hoe beter te volgen

Organist Erwin Wiersinga tijdens een repetitie op het Schnitgerorgel in de Martinikerk. Hij opende The International Martini Organ Competition met een krachtig openingsconcert van Böhm. Foto: Geert Job Sevink

De internationale orgelwedstrijd The International Martini Organ Competition in Groningen is in volle gang. Zes van de twaalf deelnemers doorstonden de eerste ronde: drie Nederlanders, een Italiaan, een Duitser en een Koreaan.
Lees meer over
Muziek

Het evenement begon zondagmiddag met een voor de Martinikerk anders dan gebruikelijk orgelconcert. Erwin Wiersinga zette een krachtige begintoon – hardrock bijna - met een stuk van Georg Böhm, maar kort daarna voerde het Luthers Bach Ensemble een devote cantate van Bach uit. Het ensemble begeleidt in de tweede ronde ook de organisten die – nog nooit gedaan op een orgelconcours – een 18-eeuws concert met orkest moeten spelen, zonder dirigent.

Groningen is een stad van barokorgels

Op de openingsdag volgde een eerste wedstrijdronde van twee dagen. De eerste op het Timpe-orgel (1831) in de Nieuwe Kerk. Groningen is een stad van barokorgels, dus werd er altijd een beetje op neergekeken. Na vele jaren restauratie mag het beslist gehoord worden. Er moesten verplichte stukken in romantische stijl opgespeeld worden: van Rheinberger, Schumann en Gerard Bunk - in Nederland geboren, in 1928 Duits geworden. Zijn frisse Scherzando bleek trouwens beslist niet makkelijk.

Wat makkelijk lijkt is misschien wel moeilijker dan een notenrijke prelude

Op rondedag twee in de Martinikerk ging het natuurlijk om Bach en Buxtehude. Over alle kandidaten kon eigenlijk hetzelfde gezegd worden als op de eerste dag: hoe minder vol ze op het orgel gingen, hoe beter het vaak was voor het kunnen volgen van de muziek. En wat makkelijk lijkt, zoals een Lento uit de Zesde orgelsonate van Bach, is misschien wel moeilijker dan een notenrijke prelude of fuga van zijn hand

Op beide dagen zaten er orgelminnaars (m/v) in de kerken, die trouwens ook naar de reguliere concerten in de wedstrijdweek gaan – alleen komt daar veel meer publiek. Een van die vaste liefhebbers noemt zichzelf zeker geen kenner: ,,Ik heb er geen verstand van, maar na de ene uitvoering heb ik een beter gevoel dan na een andere, zonder te weten waarom.”

Daar gaat het ook om.

Ook naar een concert?

De orgelwedstrijd duurt nog tot en met 6 augustus. Kijk voor het hele programma op groningen-orgelstad.nl

Nieuws

menu