'In Vrijheid' in Drachten, Groningen en Assen: NNO en jonge muzikanten brengen muziek over vrede en vrijheid

De Zevende symfonie van Beethoven én tien nummers geschreven door jonge popartiesten. Dat zijn de ingrediënten van de speciale bevrijdingsconcerten In Vrijheid, die het NNO deze week geeft.

Marcel Mandos, artistiek leider van het NNO.

Marcel Mandos, artistiek leider van het NNO. Foto: Siese Veenstra

Wat betekent vrijheid voor jou? En kun je daar een song over schrijven? Die oproep aan jonge singer-songwriters en bands bleek niet aan dovemansoren gericht. Pakweg veertig musici uit het Noorden namen de uitdaging aan. ,,Een mooi aantal. En de inzendingen waren van een verrassend hoog niveau’’, zegt Marcel Mandos.

De Zevende in plaats van de Negende

Mandos is artistiek leider van het Noord Nederlands Orkest dat de oproep deed. En hij maakte deel uit van de jury, die er tien winnaars uit koos (drie van hen komen in de kaders bij dit artikel aan het woord). Zij werkten met mensen van het orkest aan hun liedjes en mogen hun lied vertolken tijdens de In Vrijheid - concerten, samen met musici van het NNO en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Tekst gaat verder onder foto.


Daarna speelt het NNO de Zevende symfonie van Beethoven. Want de aanleiding van dit project was niet alleen dat Nederland dit jaar 75 jaar bevrijding herdenkt, het is ook het 250ste geboortejaar van Beethoven. En laat Beethoven nou juist de componist zijn die in de negentiende eeuw pleitte voor Europese eenheid en vrede.

De concerten stonden eigenlijk gepland in april, rondom de bevrijding van Noord-Nederland. Met Beethovens Negende symfonie, omdat het laatste deel daarvan het Europese volkslied is geworden: Alle Menschen werden Brüder . Door corona en de anderhalvemeterregels is er echter geen plek op het podium voor het grote aantal musici en zangers dat hiervoor nodig is.

‘Beethoven was een Europeaan die wilde verbroederen’

,,Maar de Zevende symfonie past inhoudelijk ook”, zegt Mandos. ,,Het gaat ons om de persoon Beethoven: een Europeaan die wilde verbroederen en voor de vrijheid was.’’

Tekst gaat verder onder kader en foto.

Vrijheid, vrede en democratie. Het zijn thema’s die volgens Mandos anno 2020 nog steeds actueel zijn. Misschien wel meer dan ooit, sinds de vrede in 1945 werd getekend. Aan zijn ouders, die hem adopteerden toen hij nog een baby was, zag hij de gevolgen van de oorlog.

,,Mijn moeder, die nu 93 is, woonde in Rotterdam. Haar beeld van die stad eindigde met het bombardement. Ze maakte de hongersnood mee. Vertrok naar Zeeland, op zoek naar aardappels. Kreeg vervolgens tbc en belandde in een sanatorium.’’

‘De oorlog heeft mijn ouders zeer getekend’

Zijn vader, die niet meer leeft, weigerde voor de Duitsers te werken en dook onder. ,,Hij praatte veel, maar nooit hierover. De oorlog heeft mijn ouders zeer getekend. Ze zijn erdoor getraumatiseerd.’’

,,Het is belangrijk dat we ons blijven realiseren dat vrede geen vanzelfsprekendheid is”, zegt Mandos. ,,Het is niet te koop. Je moet je er serieus voor inzetten. Ik vind het beangstigend dat er overal in Europa populistische partijen opkomen. Dat het nationaal-socialisme en het antisemitisme omhoog schieten en dat we steeds minder tolerant worden. Ook in de politiek verliezen we het respect voor elkaar. We worden grover en er wordt angst verspreid.”

Tekst gaat verder onder kader en foto.


Gearrangeerde nummers singer-songwriters

Scherp blijven is belangrijk, vindt Mandos. ,,We moeten onze vrede koesteren en omarmen.’’ Precies dat wil het NNO doen met deze concerten, met ervaren én aanstormende musici. En met een gehoor dat bestaat uit twee soorten bezoekers: het vertrouwde publiek, dat afkomt op de klassieke muziek van het NNO, en het nieuwe, dat mee komt in het kielzog van de jonge popartiesten.

,,Twee meanderende stromen’’, zoals Mandos het verwoordt. Net zoals de jonge singer-songwriters en de bands bij het NNO in aanraking komen met een ander soort muziek dan ze gewend zijn. Hun nummers zijn speciaal voor deze concerten gearrangeerd, met bijvoorbeeld violen of een trompet. Mandos: ,,Het wordt niet klassieker, wel gekleurder.’’

,,Er gaat een wereld voor die jonge musici open. Hun blikveld wordt verruimd en dat werkt positief door. In 2018 hebben we iets soortgelijks gedaan en die deelnemers hebben er zo’n enorme boost van gekregen. Zij praten er nog over.’’

Waar en wanneer zijn de concerten?

De eerste voorstelling van In Vrijheid is op woensdag 9 september in De Oosterpoort in Groningen. Op 10 september is De Lawei in Drachten aan de beurt, gevolgd door opnieuw De Oosterpoort op 11 september. Op 12 september wordt In Vrijheid afgesloten in De Nieuwe Kolk in Assen.

De tien winnende jonge acts die een plek hebben gekregen in het concertprogramma zijn Deborah de Graaf en Tessa van Merle, Roelof Meijer , Lisa Ploeger , Jorick Bouwman, Madelief en Yrsa, Nina Beurskens, Lucas Kazemier en de bands Bakvla, Melloow en The Seagulls.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Coronavirus