Hoe The Homesick uit Dokkum op het beroemde Amerikaanse label terecht komt dat Nirvana uitbracht

The Homesick. FOTO SARAH CASS

De van oorsprong Dokkumer band The Homesick is getekend door het bekende Amerikaanse platenlabel Sub Pop. Dat bracht ooit het debuutalbum van Nirvana de wereld in.
Lees meer over
Muziek

Het contact is er al jaren, vertelt manager Peter Dijkstra. Sub Pop benaderde de band, ,,se hiene wat heard op Spotify. Blykt it in Nederlânske band te wêzen. Dan duorret it allegearre wat langer.” Op festival Le Guess Who? in Utrecht, net twee jaar geleden, ontmoetten beide partijen elkaar in levenden lijve en zo werd de deal beklonken.

Al moest het label nog wel de nieuwe plaat horen, ,,mar dêr wiene se entûsjast oer.” Dat nieuwe album., The Big Exercise , verschijnt op 7 februari. Het is opgenomen in de Schenk Studio in Amsterdam, ook de thuisbasis van hippie indiebands als Canshaker Pi. Debuut Youth Hunt kwam nog gewoon thuis tot stand.

The Homesick gaat in het najaar ook in de Verenigde Staten toeren, ,,mar wy fokusje ús earst op Europa. Dat is de merk dêr’t wy al fiif jier aktyf binne.” Niettemin vertrekt de band donderdag naar Taiwan, voor een showcase -optreden. Het enige Nederlandse concert de komende tijd is vrijdag 22 november, op festival Explore The North in Leeuwarden.

The Homesick is afkomstig uit Dokkum, maar drummer Erik Woudwijk is de enige die er nog woont, na een stage in Duitsland wegens popopleiding D’Drive. Bassist Jaap van der Velde woont in Culemborg, zanger-gitarist Elias Elgersma in Groningen. Beiden zijn net afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur, net als D’Drive in Leeuwarden gevestigd.

Sub Pop werd in 1986 opgericht in Seattle en was een belangrijke speler in de grunge-rage. Het bracht bands als Nirvana (debuutalbum Bleach ), Soundgarden en Mudhoney uit. Tegenwoordig is Sub Pop bekend van bands als Low en Beach House. Dijkstra: ,,Der stiet no in hiel team achter, dat de mooglikheden wurde in stik grutter.”

Nieuws

menu