Hoe Emiel Stoffers (Hûnekop) en Arie Kuipers (Zware Jongens, BME Bookings) door de crisis komen

Arie Kuipers (links) en Emiel Stoffers in oefenruimte, studio en 'epicentrum', van De Hûnekop. Foto: Niels Westra

Artiesten hebben het moeilijk, boekers misschien nog moeilijker. Emiel Stoffers van De Hûnekop en Arie Kuipers van BME Bookings spraken erover in de corona-talkshow op lc.nl.
Lees meer over
Muziek

De camera’s zijn opgesteld in de oefenruimte annex studio annex ‘epicentrum’ van De Hûnekop, achter het huis van frontman en ‘geestelijk vader’ Emiel Stoffers. De voertaal is Nederlands, want het hele gesprek werd ook gestreamd op de site van het Dagblad van het Noorden.

Voor Stoffers valt de schade mee. ,,Er zijn heel veel ondernemers die er heel erg voor staan. Ik heb geen duur pand, alles gebeurt hier, en ik heb geen vast personeel. Ik heb drie auto’s, eentje op grijs kenteken en twee oldtimers. Ik heb een hekel aan vaste lasten, dat komt in deze situatie goed uit.”

Voor de rest volgt hij de toestand niet op de voet, ,,ik hoor vanzelf wel weer wanneer de boekingen binnen komen. Ik leef een beetje bij de dag.” En de hele crisis heeft een nieuwe creatieve ader bij Emiel aangeboord: hij is gaan schilderen. Hij heeft, heel slim, twee kleurige, naïef ogende portretten van koeien (,,wy meitsje ek reklame foar Black Angus-fleis”, zegt hij achteraf) in beeld gehangen.

225 euro

,,Sommigen zeggen: knap dat je het kan maken, anderen zeggen: knap dat je het kan verkopen”, zegt hij. ,,Ik vat het beide keren op als een compliment.” Dat verkopen gaat via Facebook, bij opbod: ,,Dan is het maar net wat voor gek er online zit.” Laatst ging er nog eentje voor 225 euro de deur uit. Hij verkoopt ook nog kopieën, voor minder. ,,Ik zit elke zondag in de auto, lever ik ze af. Lekker door het Friese landschap rijden. Kunnen we weer boodschappen doen, de hypotheek betalen en de hond eten geven. Zijn we weer gelukkig.” 

Zo blijft Stoffers wat aan het ondernemen. De webshop, met  merchandise  (T-shirts, petjes, zwembroeken - ,,je kunt het zo gek niet bedenken”) van de band, loopt wel door. ,,We merken dat onze fans thuis zitten en geld overhouden. Dan willen ze wel eens wat van ons aanschaffen.”

Samen met Hûnekop-gitarist Jeroen Seinstra maakte hij een nummer, een rapnummer zelfs, voor  Route 2020 , een kunstroute opgezet door kunstcollectief BUOG. ,,Dat mag dan wel, dat nummer laten afdraaien in de auto bij zo’n kunstwerk. We zijn ook bezig geweest met drive-in-concerten, met publiek in de auto, maar daar moet je weer een vergunning voor hebben. Dus dat kan weer niet.”

 

Heeft Stoffers nog tips voor beginnende artiesten die van optredens moeten leven, vraagt presentator Symen Bosma.. ,,Een beginnend artiest leeft meestal niet van de muziek. En als dat wel zo is, dan kom je ook ergens uit. Ik was vroeger scheepsbouwer, het zou voor mij niet zo moeilijk zijn om daarin weer aan het werk te gaan. En dat heb ik ook altijd met plezier gedaan.”

Of corona ook nog muzikale inspiratie levert? ,,Ik had laatst een leuk idee,  Corona in Barcelona . Daar zag ik wel een potentiële hit in.” 

De sfeer in het land omtrent corona wordt wat luchtiger, constateert presentator Bosma. Niet altijd terecht. Dat blijkt als de microfoon overgenomen wordt (na een schoonmaakbeurt, uiteraard) door Arie Kuipers, van boekingsbureau BME Bookings en zelf muzikaal actief in bijvoorbeeld Zware Jongens. ,,Feestmuziek.” 

Maar er gaat geen feest meer door. ,,Voor ons als boekingskantoor is dit heel schadelijk. Vanaf 13 maart is alles geannuleerd, alles wat vooruitbetaald was moesten wij terugbetalen. Alle artiesten zitten thuis. Je bent in één keer al je inkomsten kwijt.” Vaste lasten lopen door, zijn twee werknemers zitten in de nood-WW ,,maar dan moet je alsnog zo’n 25 procent zelf ophoesten” en zelf zit hij in de bijzondere bijstand. Het bedrijfspand in Witmarsum staat te koop, een bedrijfsauto is al verkocht en Kuipers is ook al begonnen met het verkopen van de oude apparatuur die je als muzikant in de loop der jaren verzamelt.

,,Het is een heel absurde situatie. Ik ben eigenlijk nooit van het klagen, maar nu moet ik wel. Omdat we ook niet weten wanneer we weer los mogen. Niemand gaat op 2 september een feest organiseren of een bandje boeken. Als er dan nog horeca is, want die hebben het ook hartstikke lastig. We weten niet wat voor regels ze gaan stellen. Anderhalve meter in een feesttent? Dat gaat niet werken, hè. Nooit een keer.”

' Maar ja, ik ben niet aan de macht'

De crisis treft zijn sector, die het immers ook niet van subsidies en de bijbehorende steunmaatregelen moet hebben, zwaar. Daarom kijkt hij tandenknarsend naar het beleid omtrent corona. ,,Ze zeggen dan: we weten het niet, we weten het niet. Maar ze weten blijkbaar wel genoeg om de hele economie plat te leggen. Ik denk niet dat dat een goede zaak is. Maar ja, ik ben niet aan de macht.”

Hoe het gaat komen? ,,Straks roepen ze: ‘je kunt wel geld lenen’. Nou, ik ben 63, mijn collega Fokko Dam is 64. Moet ik dan geld lenen om een bedrijf op poten te houden terwijl we niet eens weten of we volgend jaar wel iets kunnen organiseren? Dat is een dilemma. Je krijgt geen duidelijkheid. Bij Lowlands en Pinkpop is het geld van de kaartjes allang binnen. Wij zijn afhankelijk van het cafeetje, van de feesttent. Dat is een heel ander segment. Mensen willen wel maar mogen niet. Mag het volgend jaar wel? Dat weten we niet. Niet dat ik die ziekte wil bagatelliseren, maar je kunt toch het hele leven niet platleggen omdat er misschien iemand ziek wordt?” Wat anders doen dan maar? ,,Wie heeft er een baan voor een 63-jarige eigenwijze boerelul uit Makkum?”

Nieuws

menu