Goldband wint Popprijs 2022. Hagenezen op Noorderslag in Groningen gehuldigd

Goldband op het podium van de grote zaal van De Oosterpoort met de cheque van 10.000 euro die bij de Popprijs hoort.

Goldband op het podium van de grote zaal van De Oosterpoort met de cheque van 10.000 euro die bij de Popprijs hoort. Foto: Ben Houdijk

De Popprijs 2022 is gewonnen door Goldband. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens festival Noorderslag in Groningen en bestaat uit een cheque van 10.000 euro plus een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.
Lees meer over
Muziek

Volgens de jury leverden de Hagenezen in 2022 de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. De popmuziek werd vorig jaar „gekenmerkt door een enorme knaldrang”, schrijft de jury en Goldband was ,,de grote sensatie op de zomerfestivals en de belichaming van het postcoronatijdperk in de livemuziek.”

De band uit Den Haag wordt door de jury verder geprezen om „zijn sterke composities met een eigen geluid” en de eigengereid-heid: een band „die volledig zijn eigen pad bewandelt, voor én achter de schermen”.

Afgelopen week ontstond er ophef over Goldband naar aanleiding van een filmpje dat op sociale media rondging. Daarop is te zien hoe zanger Milo Driessen tijdens een optreden wit poeder dat op cocaïne lijkt op zijn hand legt en opsnuift. Bij 3FM verklaarde hij daarover: „Ik had het niet moeten doen, ik heb het wel gedaan. Mensen mogen hun mening erover hebben. Ik kan beloven dat ik het nooit meer ga doen.”

Verrassingsoptreden Di-rect

De Popprijs werd voor de 36e keer uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Di-rect, ook al uit Den Haag. De winnaar kon toen niet optreden vanwege corona. Dat haalden de Hagenezen zaterdagavond in op Noorderslag met een verrassingsoptreden in de grote zaal, als special guest op het festival.

In 2021 werd de Popprijs wegens de coronacrisis helemaal niet uitgereikt. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix, New Wave, Caro Emerald en De Dijk de felbegeerde prijs.

ESNS 2023 in cijfers

ESNS was dit jaar volledig uitverkocht. In totaal verwelkomde het festival ruim 40.000 toeschouwers en meer dan 4.250 professionals uit de muzieksector, afkomstig uit meer dan 50 landen. In vier dagen traden er in Groningen 315 opkomende artiesten op uit 39 Europese landen. De 38e editie van ESNS zal plaatsvinden van 17 tot en met 20 januari 2024.