Geen geschikte ruimte: brassband uit Leeuwarden oefent noodgewongen in Wolvega

De coronacrisis heeft de korpsen in Friesland tot nu toe gemiddeld 4500 euro gekost. FOTO PIXABAY

De Leeuwarder brassband Soli Brass repeteert noodgedwongen in Wolvega, wegens corona. In heel Leeuwarden was geen geschikte ruimte te vinden.
Lees meer over
Muziek

Soli Brass oefent normaal gesproken in het Opus-gebouw aan de Van Loonstraat in Leeuwarden. Maar dat is te klein om met het hele korps te repeteren, als je de anderhalvemeterregel in acht moet houden. Oefenen in secties lukt nog wel.

Door deze omstandigheden gedwongen wijkt het korps nu uit naar de oefenruimte van korps Euphonia in Wolvega, in een hal op het industrieterrein aldaar. ,,We hebben in ons eigen netwerk gezocht”, zegt Wessel de Vries, voorzitter van Soli Brass. ,,De helft van ons bestuur heeft bij Euphonia gespeeld, dus die lijnen waren kort.”

33-koppige orkest

Ze hebben het wel geprobeerd, in Leeuwarden een ruimte vinden die geschikt is om het 33-koppige orkest te bergen met inachtneming van die anderhalve meter. Op zich zijn die ruimtes er ook wel, maar ze zijn niet altijd beschikbaar, of de eigenaars/gebruikers durven het niet aan. ,,Het is best moeilijk, zeker door de onzekerheid die er heerst. Het Friesland College zegt terecht: hun maatschappelijke prioriteit ligt bij het lesgeven. Stel dat er iets gebeurt.”

Soli Brass is niet het enige korps dat om moest zien naar een andere oefenruimte. Zo oefent Excelsior Ouwsterhaule in de Evenementenhal in Joure. De Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân heeft voor de zomer een brief geschreven aan gemeenten en provincie met de vraag om mee te denken over deze en andere problemen. In de gemeente De Fryske Marren ging dat, volgens Excelsior-voorzitter Einte Faber, als volgt: ,,Wy ha socht, en de gemeente hat ‘ja’ sein.”

Financieel moeilijk

De Friese muziekverenigingen hebben het financieel moeilijk, al staan er op dit moment niet of nauwelijks korpsen op omvallen. Kosten lopen door of zijn zelfs hoger, inkomsten uit optredens die er niet zijn vallen weg. De coronacrisis heeft de korpsen in Friesland tot nu toe gemiddeld 4500 euro gekost.

Lees ook PREMIUM | Hafabra in tijden van corona: de sociale meerwaarde van samen spelen

Nieuws

menu