Friesland Pop zet muzikanten aan het werk in 'thuisopnamesituatie'

Optreden is er niet of amper bij, in deze coronatijd. Dus zette Friesland Pop muzikanten thuis aan het werk, aan een liedje plus videoclip.

Mindery.

Mindery.

Titus van ’t Veer, projectleider bij stichting Friesland Pop, had het idee al langer. Maar met corona en de bijbehorende lockdown-verschijnselen ,,heb ik besloten om dit maar eens uit te gaan voeren” en nu is het zo ver. Mindery is een liedje, online gemaakt door zeven thuiswerkende muzikanten en een dito producer, mensen die elkaar niet noodzakelijk kenden.

Optreden is er in deze tijd immers maar mondjesmaat bij, of helemaal niet. Daardoor viel ook het talent stage -project van Friesland Pop in het water. Dus besloot Van ‘t Veer om dat geld alsnog te laten vloeien naar degenen voor wie het bestemd is: de muzikanten.

Daar moesten ze dan wel wat voor doen, maar dat kan tegenwoordig ook. ,,De muzikanten zitten thuis. Maar de meesten zijn wel in het bezit van een thuisopnamesituatie”, een meer of minder geavanceerde thuisstudio dus.

'Als het goed is, heb je aan het eind iets gecreëerd. Als het niet goed is, is het toch leuk geweest.'

Een mooi uitgangspunt voor een experiment, vond Van ’t Veer. Zet een stel muzikanten online bij elkaar en laat ze samen, op democratische wijze, werken aan een liedje. ,,Aan de hand van een simpel idee, een akkoordenschema. Dat werd dan rondgestuurd, als een estafettebrief. waarna er laagje voor laagje iets aan toegevoegd werd. Als het goed is, heb je aan het eind iets gecreëerd. Als het niet goed is, is het toch leuk geweest. Daar is het een experiment voor.”

Van ’t Veer zocht de muzikanten bij elkaar, uit verschillende hoeken van het adressenbestand van Friesland Pop. Onder hen zijn singer-songwriters Folkert Stuiver en Emma Poppink, trompettiste Maaike Boonstra, toetsenman Corné de Wolf en veteraan Phil Mills op gitaar en synthesizer.

Die bracht ook zijn studio-expertise mee, maar het ,,bij elkaar rapen”, zoals Van ’t Veer dat noemt, van de verschillende partijen was vooral de taak van producer Patrick Schaafstal. Het hele project begon met een muzikaal ideetje van Folkert Stui-ver, ,,maar dat is ook democratisch gegaan. Iedereen kon ideeën aanleveren, op een drive , en daar is over gestemd.”

Het resultaat is dus Mindery , een stemmig liedje met ragfijne koperpartijen en ijle koortjes. Het komt vooralsnog onder de mensen via YouTube, met een bijbehorende videoclip. Een animatie, want om er met zijn allen op uit te gaan en op locatie een clip te schieten, daar is het de tijd niet voor.

Nu had Friesland Pop ook daar een project voor, clips maken op locatie, onder de noemer ‘Sa fier fan hûs’, In plaats daarvan zocht Van ’t Veer naar mensen die clips konden maken met computeranimaties. ,,Daar kwamen toch een stel namen uit die ik nog niet op de radar had.” De clip bij Mindery is gemaakt door Melisa Octavia.

Het hele project rond Mindery kostte zo’n 1500 euro, waaronder dus redelijke vergoedingen voor de deelnemers. ,,En ik verwacht dat er uit deze sessies nog een tweede nummer komt rollen ook.”

Welbesteed geld dus, waarmee de Friese popwereld geholpen is. Dat is dan ook de missie van stichting Friesland Pop. Die missie loopt gevaar nu de provinciale subsidie ingetrokken dreigt te worden, op advies van een externe commissie. Deze week wordt er in Provinciale Staten vergaderd over een motie om dit geval, en enkele andere, te repareren. Van ’t Veer: ,,Het is een spannende week, wat dat betreft. Maar wij wilden niet stilzitten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek