Friese links in de Top 2000: Ben ik te min, When I’m sixty-four en Burning heart

Op 1392 van de Top 2000

Wie zich afvraagt wat er Fries is aan de Top 2000, komt steevast uit bij De Kast en Twarres. Maar er is meer. Veel meer. Peter Bruinsma uit Leeuwarden, kenner bij uitstek, spitte voor ons de lijst door en vond meer dan honderd Friese links, covers, herinneringen en anekdotes. Elke dag een deel van zijn persoonlijke lijst, vandaag met de platen die op zondag 27 december op NPO Radio 2 worden gedraaid.

1392 . Ben ik te min (Armand). Protestzanger pur sang uit Eindhoven, ware naam Herman van Loenhout. Heeft heel wat keren in Leeuwarden opgetreden, onder meer in de Prinsentuin, waar ik hem zowel buiten als binnen aan het werk heb gezien en hem ook heb gesproken. We liepen naar z’n aan de rand van het park geparkeerde camper, waar ik z’n toen nieuwe driedubbelelpee Mooie Woorden (2007) van ‘m kocht. Een bijzonder vriendelijke, zachtaardige man. Speelde ongetwijfeld ook in diverse andere Friese plaatsen.

1390 . When I’m sixty-four (Beatles). Donderdag 24 december heb ik deze leeftijd bereikt.

1360 . The air that I breathe (The Hollies). Deze band uit ’t Engelse Manchester speelde op 18 oktober 1969 in de Leeuwarder Frieslandhal tijdens het omstreden popfestival Flight to La Bella’s Paradise. Organisator Roel de Wilde van bar-dancing La Bella in de Grote Hoogstraat liet hier wél de langharige jeugd toe die hij in zijn etablissement weigerde. Een aantal van deze langharigen, onder wie Sjoerd Cuperus en Piet van der Wal, pikte dit niet en hield op dezelfde datum het tegenfestival Demos in de Beurs. Daarnaast was er die dag ook nog popmuziek te horen in het later afgebrande JOK-gebouw aan de Doelestraat. Gevolg van deze ‘popoorlog’: een strop van 35.000 gulden voor De Wilde en een batig saldo van 1000 gulden voor Demos. Meer hierover in het LC-archief. Zie ook nummer 1400.

1297 . The wild rover (The Dubliners). Op 24 februari 1977 speelde deze beroemde Ierse folkgroep in de schouwburg van Heerenveen. Als 20-jarige student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht liep ik toen stage bij de Leeuwarder Courant en de volgende dag verscheen er een bijzonder enthousiaste recensie van mijn hand in de krant, onder de kop ‘Ierse folk van Dubliners brengt Heerenveen in extase’. In het voorprogramma stonden de Friese folkgroepen Haggis (Ernst Langhout en Johan van der Veer) en Manacle Trust (dezelfde heren met ‘de lieftallige zangeres’ Liedwien Schaper, ex-Farmers Union).

1290 . At seventeen (Janis Ian). Deze joodse singer-songwriter uit Amerika trad, als Ambassadeur van de Vrijheid, op tijdens het Befrijdingsfestival Frysl ân op 5 mei 1993. Ze bracht onder meer het nummer Tattoo, dat ze schreef over de Holocaust. Ook bij het Befrijdingsfestival ben ik jarenlang betrokken geweest, gedurende de periode dat Sjoerd Cuperus hiervan programmeur en coördinator was.

1252 . Burning heart (Vandenberg). Powerballad van Nederlandse hardrockband die op 18 december 1983 optrad in het Leeuwarder Theater aan het Water, destijds onderdeel van De Harmonie. Concert georganiseerd door Stichting De Ooievaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Top 2000