Friese links in de Top 2000 | A little less conversation, Una paloma blanca en Wêr bisto

Op 1854 in de Top2000
1956 . A little less conversation (Elvis Presley vs. JXL). Deze JXL is Tom Holkenborg, die in 2002 wereldwijd doorbrak met deze remix van dit Elvis-nummmer. Eerder was hij technicus bij de voormalige Leeuwarder lokale omroep Mercurius, en muzikant in de bands Weekend At Waikiki en Nerve (beide uit Friesland) en met Junkie XL (deels Fries, band en DJ). In 2003 vertrok Holkenborg naar Amerika om soundtracks voor films en computerspellen te maken. Remixes verzorgde hij ook voor o.a. Madonna en Britney Spears.
1927 . Still crazy after all these years (Paul Simon). Het instrumentale middengedeelte van dit nummer (met saxofoon) is ooit door Omrop Fryslân gebruikt voor een tune, met als tekst ‘Radio Fryslân, sa hearst nochris wat’ (of woorden van vrijwel gelijke strekking).
1912 . Tumble and fall (Johan). Een van de Nederlandse bands met Jan ten Boom van eenmansbedrijf Boom! Agency uit Joure als boeker van optredens. Andere acts waarvoor hij dit werk doet/deed zijn onder meer The Serenes en De Toylets (beide uit Friesland),Tim Knol, Daryll-Ann, Caesar, Gem, Moss, Wipneus en Pim, de Loco Loco Discoshow en de Memphis Maniacs.
1889 . Met hart en ziel (Tröckener Kecks). Op 4 november 1987 gaven de Nederlandse bands Tröckener Kecks en Plastic Dolls een dubbelconcert in het Leeuwarder Theater aan het Water, destijds onderdeel van De Harmonie. Kecks-gitarist Rob de Weerd stuiterde tijdens het optreden van zijn groep van louter enthousiasme van het podium, de zaal in, en viel daarbij zo in mijn armen, maar hij bleef gewoon doorspelen, met hart en ziel. De organisatie van dit concert berustte bij Stichting de Ooievaar, waarin ik toen actief was.
1854 . Una paloma blanca (George Baker Selection). Baker (Hans Bouwens) heeft ooit een Friese vertaling van dit nummer opgenomen.
1852 . The eyes of Jenny (Sandy Coast). Toetsenman Ron Westerbeek van de Voorburgse groep Sandy Coast kwam later in Friesland wonen. Hij was een van de mensen achter de rond 1980 opgerichte Noorder Popclub, gevestigd in Wolvega. Onder aanvoering van deze club wordt in 1984 het Fries Popcircuit opgericht, dat vanaf dat jaar tourneetjes van Friese bands langs jongerencentra in de provincie organiseert. Deelnemers zijn onder meer Weekend At Waikiki, Crying Wolf, Oppenheimer Off Beat, Skuor, Brimstone Butterfly en Petticoat. Zalen die meedoen zijn o.a. De Skûle in Franeker, It Bynt in Boornbergum en Het Pakhuis in Heerenveen. Uit de Noorder Popclub komt in 1986 de huidige Stichting Friesland Pop voort, de organisatie voor ontwikkeling van het poptalent en de pop-infrastructuur in deze provincie. Het voortbestaan van Friesland Pop is net voor in elk geval de komende twee jaar verzekerd, doordat de provincie alsnog heeft besloten subsidie te verstrekken. Tot voor zeer kort dreigde opheffing van de stichting.
1846 . Wêr bisto (Twarres).
1827 . Jacob’s song (Douwe Bob). Meegeschreven door JanPeter Hoekstra uit Ureterp.
1794 . Unbeschreiblich weiblich (Nina Hagen). Friesland en zangeres Nina Hagen, die combinatie is niet al te gelukkig. Weliswaar trad de Duitse popdiva hier in 1979 op tijdens de Sneekweek, maar geplande concerten in de Sneker popzaal Het Bolwerk in december 2013 en maart 2014 gingen allebei om onduidelijke redenen niet door. Ook een aangekondigde show op het Oerrock-festival van mei 2014 in Ureterp werd afgelast, omdat Nina een oogontsteking zou hebben.