Jouster popcollectief 8501Indie is de grootste winnaar bij prijzenregen stichting Friesland Pop. En wel hierom

Feestvreugde bij het Jouster popcollectief 8501Indie, winnaars van de Friese Popprijs. FOTO JOHAN JAGER

Het Jouster popcollectief 8501Indie is de winnaar van de Friese Popprijs 2020. Die werd zaterdagavond virtueel uitgereikt in een online-uitzending.
Lees meer over
Muziek

8501Indie, vernoemd naar de postcode van Joure, heeft een eigen universum gebouwd, volgens het juryrapport. Het collectief is opgezet door een stuk of wat muzikanten die in wisselende samenstellingen verschillende bands vormen. zoals Bruckenbauer, Fools & Pretenders en Soldier One. ‘Een collectief zoals je dat graag zelf ook zou willen hebben’, zegt het juryrapport erover, ‘creatief, actief, divers in hun aanpak en van vele markten thuis’.

Ze bouwden hun eigen oefenruimte annex studio op het Jouster industrieterrein en hebben hun eigen festival: Inside Out. Ook muzieklessen - 8501Music - en een platenlabel -8501Rekkords - horen bij het activiteitenpalet. Daarnaast organiseren het collectief elk jaar de plaatselijke voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân, waarmee ze Friesland Pop ook wat werk uit handen nemen.

Die stichting reikt ook elk jaar de verschillende Friese Popawards uit. Normaal gesproken op een feestelijke avond met publiek en bier, deze keer, wegens corona uiteraard, noodgedwongen in een online-uitzending. Die werd gepresenteerd door projectleider Evelyn Andoh.

De boel werd van tevoren opgenomen in De Koornbeurs te Franeker en telde ook nog een paar optredens, van Cloudsurfers, Amarens de Boer en Wtrvld - afgewisseld met soms nog weer eerder opgenomen interviews.

,,We wilden iets organiseren in december, met publiek”, zegt Andoh, ,,maar dat kon ineens niet meer. Dus besloten we om het nu te doen, op deze manier. Je kunt er in de zomer ook niet meer mee aankomen, tenslotte.”\

Andere genomineerden

De andere genomineerden voor de Friese Popprijs, de belangrijkste prijs die op die manier werd uitgereikt, waren Deepgrooves en Paul van Berlo Deepgrooves is de platenperserij die Chris Roorda opzette in de Leeuwarder Blokhuispoort. Dit bedrijf geeft niet alleen een fikse impuls aan de plaatselijke popscene, maar heeft ook steeds meer een internationale klantenkring.

Van Berlo organiseert Into The Grave en nog verschillende andere festivals (na het wegvallen, niet om corona, van Into The Void en Into Darknesss vooral buiten Friesland). Met zijn bedrijf Loudnoise zette hij een online-televisieshow op om de coronatijd door te komen. Daarnaast drijft hij Cup Kings, een bedrijf dat doet in afwasbare hardcups (plastic glazen), al ligt die bedrijftak noodgedwongen ook stil.

Bernlefpriis, beste nieuwkomer, beste song en beste clip

Net als andere jaren werden er ook nu weer verschillende andere prijzen uitgereikt. De Bernlefpriis voor muziek in het Fries reikte cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes (in een filmpje dat al in december werd opgenomen) uit aan It Dockumer Lokaeltsje, veteranen uit de jaren tachtig (Peter Sijbenga, onder andere) die enkele jaren geleden de instrumenten weer oppakten en een Friestalige versie maakten van het album Alles ist gut (1981) van Deutsch-Amerikanische Freundschaft.

De provincie betaalt deze prijs, want het is weer goedgekomen tussen beide partijen. Vorig jaar dreigde Friesland Pop immers de provinciale subsidie kwijt te raken. is De beste nieuwkomer is Cloudsurfers, winnaars van de jongste editie van de Kleine Prijs van Fryslân. Deze band brengt in maart het debuutalbum uit.

Deze prijzen werden uitgedeeld door een flink aantal geraadpleegde mensen uit het ‘werkveld’. De prijzen voor beste song en beste clip werden bepaald met publieksstemmen. Op die manier werd het beste liedje Diepe dalen van Hiemstrowski en Vintouch en de beste clip die bij Loco van Yanno, Puri en Adje. Met deze beide prijzen is ook de urban vertegenwoordigd in dit prijzencircus.

Wat leveren deze prijzen nou op? 8501Indie en It Dockumer Lokaeltsje toucheren 1500 euro, Cloudsurfers krijgen 500 euro en de beide publieksprijswinnaars mogen 250 euro spenderen.

Nieuws

menu