FPK: de stem van Meindert Talma is 'beperkt' en zijn Domela Passie kan de aandacht van de luisteraar niet vasthouden: 'Doe wie ik echt lulk'

Meindert Talma kreeg behoorlijk klop in het advies van het Fonds Podiumkunsten. Dus geen ton per jaar, geen betere organisatie. ,,Doe wie ik wol echt lulk.”

Meindert Talma heeft een project over Domela Nieuwenhuis

Meindert Talma heeft een project over Domela Nieuwenhuis Foto: Henk Veenstra

Auw. Meindert Talma had geen leuke dag maandag, toen de subsidiestromen van Fonds Podiumkunsten (FPK) bekend werden. Ga maar na: je bladert naar het advies over jouw aanvraag (voor 100.000 euro per jaar) en het eerste wat je leest is dit: ‘De commissie beoordeelt de artistieke kwaliteit van het werk van de maker(s) als zwak.’

Verderop gaat de commissie nog even verder los. Men kan het nog opbrengen om te reppen van ‘capabele musici’, maar verder zijn er ‘kanttekeningen bij het vakmanschap van Meindert Talma Producties’. Want: ‘Zo heeft zijn stem een beperkte reikwijdte en worden zijn liedjes gekenmerkt door een beperkt en gekend muzikaal idioom, waardoor de muziek nogal eenduidig blijft.’

Goed, Talma heeft zich dan wel gewaagd aan een grote koorbezetting voor zijn Domela Passie , maar dan krijg je dit: ‘De commissie vindt de arrangementen van werken voor koor of een groter ensemble in vakmatig opzicht niet overtuigend.’ En: ‘Zo is De Domela Passie in haar ogen nauwelijks gelaagd of dynamisch. Door de beperkte variatie binnen het gebruikte muzikale idioom weet het stuk de aandacht van de luisteraar niet vast te houden.’

,,Doe wie ik wol echt lulk”, zegt Talma (afkomstig uit Surhuisterveen, hij woont nu in Noordhorn). ,,Dit stiet alhiel heaks op wat ik de lêste jierren oer myn platen en foarstellingen te hearren krige”, reageert hij verslagen. ,,Ik hâld net fan herhalingsoefeningen, ik leau dat ik nijsgjirrige ferhalen te fertellen ha.”

Daar zijn veel recensenten het mee eens. In deze krant kreeg de plaatuitgave van De Domela Passie een zeldzame vijf sterren, in de Volkskrant werd gerept van een ‘magnum opus’, zelfs het Belgische blad Humo was dolenthousiast. ,,It is oft de persoan dy’t dit skreaun hat út in hiel oare muzikale wrâld komt. Dan krijst dit. Of sa’t Janpier sei: it liket wol oftst de beoardielingskommisje fan it Grinzer konservatoarium yn 1952 hearst.”

 

Janpier Brands speelt gitaar in de band van Talma en is ook nog eens directeur van het Rotterdamse kunstcentrum Worm. Voor het schrijven van het plan werd Matthijs van Burg ingeschakeld, een professionele fondsenwerver die ook vaak met Worm werkt. ,,En wy ha der ek allegearre resinsjes by dien.” Het hielp niet.

Talma had het geld – hij had 100.000 euro aangevraagd – willen gebruiken om zijn organisatie te versterken. ,,Wy hiene hoop op in bettere struktuer. No moat ik sels de boekingen dwaan, myn eigen manager wêze.” Een van de toekomstplannen die nog in het vat zitten, ,,mar dêr moatte wy no eksterne finansiering foar sykje”, is Celluloid Ilusies , samen met het Fries-Groninger Noordpool Orkest.

Het Fonds Podiumkunsten gelooft er al niet meer in, ook al niet omdat datzelfde Noordpool Orkest ook al als ‘zwak’ uit de bus kwam. Oprichter en artistiek leider Reinout Douma kan zich niet in de kritiek vinden. ,,Toen het orkest begon, was er inderdaad van alles op aan te merken. Maar de laatste twee, drie, vier jaar zijn we veel beter geworden.”

En wat hij ook raar vindt: de Kunstraad Groningen en de Raad voor Cultuur waren juist heel positief in hun advies. ,,De Raad vond ons nog niet internationaal genoeg voor de Basisinfrastructuur, dus die adviseerde juist de lokale overheden en het Fonds Podiumkunsten om ons te subsidiëren. Maar het Fonds hoeft daar dus niet naar te luisteren. We hebben voor beide ongeveer hetzelfde plan ingediend, maar het is net of we op heel verschillende weegschalen zijn gelegd.”
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek