Dit zijn de eerste namen van stadsfestival Explore The North

Lyra Pramuk.

Wegens corona krijgt stadsfestival Explore The North dit jaar een aangepast programma. Zonder ‘stadskas’ bijvoorbeeld. Maar het is er in ieder geval.
Lees meer over
Muziek

Bas Heijne, Nynke Laverman, Lyra Pramuk, Chagall, Alma Mathijsen en Poetic Resistance horen bij de eerste namen van het Leeuwarder festival Explore The North. Heijne is essayist in dienst van NRC Handelsblad. De basis voor zijn festivaloptreden ligt in zijn essay Mens/Onmens , over waarheid in identiteit.

Ook Plant , het nieuwe programma annex album van Nynke Laverman, gaat deels over identiteit, met als centrale vraag: ‘wie willen we zijn als mens?’ Plant is, en dat is voor het eerst bij Laverman, grotendeels in het Engels.. Aan deze albumpresentatie is een ‘live podcast’ gekoppeld met cultuursocioloog Ruud Jacobs, die exploreert hoe kunst en ecologie zich tot elkaar verhouden en hoe wetenschap en techniek zich daarbij laten inzetten. De eigenlijke première is waarschijnijk in januari.

Poetic Resistance is een eigen productie van Explore The North, met onder andere muzikant en kunstenaar Willie Darktrousers (eigenlijk Emiel Joormann) uit Donkerbroek. Alma Mathijsen schrijft speciaal voor het festival ‘literaire fanfictie’. Chagall, ofwel Chagall van den Berg, brengt een multidisciplinaire show rond elektronische popmuziek. Lyra Pramuk, uit Berlijn, maakt een soort ‘futuristische folk’ waarin clubcultuur en experiment samenvloeien.

Eerder deze week werd bekend dat het muziekprgramma van songfestival Liet, met onder anderen Iris Kroes en Zea, ook in het festival te zien is. De Stadskas, een tijdelijk, broeikas-achtig bouwsel op het Oldehoofsterkerkhof, was de laatste paar jaar het hart van het festival. Wegens corona gaat dat dit jaar niet, zo’n centrale plek waar soms wel honderden mensen bij elkaar komen.

Een deel van het daar geplande programma gaat nu naar De Westerkerk, waar Explore The North kantoor houdt en ook buiten het festival om programmeert. Dat ‘Westerkas’-programma duurt de hele maand november, het eigenlijke festival duurt van 20 tot en met 22 november.

Nieuws

menu