Dirigent Rolf Verbeek uit Groningen wint beurs van 15.000 euro: 'Een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag'

Rolf Verbeek. Foto: Hans van der Woerd

Rolf Verbeek krijgt de Dirigentenbeurs 2022 van het Kersjes Fonds. De dirigent uit Groningen ontvangt op 16 november een cheque van 15.000 euro.
Lees meer over
Muziek

Het Kersjes Fonds is een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek. Het werd in 1994 opgericht door dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw Margreet van de Groenekan. Jaarlijks wordt zo’n 350.000 euro uitgereikt aan beurzen en prijzen voor jong talent. Ook wordt ondersteuning gegeven aan bijzondere projecten.

Rolf Verbeek (1989) dirigeerde een groot aantal orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid Nederland en Phion. Ook leidde hij producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera Academie. Sinds 2019 is hij als dirigent verbonden aan Camerata RCO (met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Voor dit ensemble bewerkte hij grote orkestwerken tot kamermuziekbezetting.

Volgens het Kersjes Fonds is Verbeek, die geboren werd in Drachten en opgroeide in Frieschepalen, ,,een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag, die op een prettige en doeltreffende manier communiceert met het orkest. Dankzij een snelle en intelligente inleving van de partituur kan hij met een schijnbaar gemak het orkest meekrijgen in zijn visie. Behalve dirigeren kan hij voortreffelijk arrangeren, getuige zijn versie van Bruckners Zesde symfonie , in een uitvoering door Camerata RCO.”

Chianti Ensemble wint Kersjesprijs

De Kersjesprijs 2022, een geldbedrag van 50.000 euro, gaat naar het Chianti Ensemble. Dat pianokwintet bestaat uit Shin Sihan (1994, viool), Yamen Saadi (1997, viool), Takehiro Konoe (1997, altviool), Alexander Warenberg (1998, cello) en Nathalia Milstein (1995, piano).

,,Vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières ervoor kozen om een ensemble van zeer hoog niveau te vormen vanuit hun passie voor de kamermuziek”, zegt het Kersjes Fonds, dat ook onder de indruk is ‘van hun briljante en bruisende spel, hun frisse blik op traditioneel repertoire en hun integere en doordachte programmering.’

Vioolbeurs voor Isobel Warmelink

Isobel Warmelink (1996) is de winnaar van de Vioolbeurs 2022, eveneens goed voor 15.000 euro. In januari won zij de eerste prijs bij het Oscar Back Concours. Het fonds: ,,Een veelzijdige musicus die opvalt door haar intelligente en sensitieve spel. Zij vertolkt met flair en inzicht zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire en blinkt uit in soepel en natuurlijk samenspel.”

De prijsuitreiking vindt woensdag 16 november plaats in de Uilenburger Sjoel in Amsterdam. Het concert, waarbij de prijswinnaars zich presenteren, wordt live uitgezonden op NPO Radio 4.

Nieuws

menu