Dertig feitjes over The Rolling Stones die je nog niet wist

Rolling Stones in 1999 minus bassist Darryl Jones
01. The Beatles staan aan de basis van The Rolling Stones
Als The Beatles er niet waren geweest, had het misschien iets langer geduurd voor de hele wereld van The Rolling Stones gehoord had. Manager Andrew Loog Oldham brengt de band in 1963 onder de aandacht van A&R (Artist & Repertoire) manager Dick Rowe van platenlabel Decca.
Hij heeft een jaar eerder The Beatles afgewezen. Zo’n fout wil de man geen tweede keer maken en hij contracteert The Stones. In juni 1963 scoren de Stones in Engeland hun eerste top 20 hit met I Wanna be your man , een compositie van John Lennon en Paul McCartney.
02. Zonder Alexis Korner geen Stones
Bluespionier Alexis Korner inspireerde met Cyril Davies een hele generatie muzikanten om beatmuziek te spelen geïnspireerd op bluesmuziek, rhythm-and-blues en rock-’n-roll. Korner en Davies spelen de Amerikaanse muziek in clubs die al snel wordt opgepikt door ‘jonkies’ als Brian Jones, Mick Jagger en Keith Richards. Korner bezorgt de band het eerste optreden in de Londense Marquee-club.
03. De eerste bezetting
Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar al sinds de lagere school. Zij treffen als ze wat ouder zijn in clubs als de Roundhouse en de Ealing Blues Club gitarist Brian Jones. Ook Charlie Watts loopt daar rond maar de eerste drummer van de band wordt Tony Chapman. Pianist Ian Stewart en gitarist en drummer Dick Taylor completeren de eerste line-up. Taylor verlaat de band om te studeren maar duikt later op in The Pretty Things, een band die nog ruiger is dan The Stones.
04. De Drentse connectie van Korner
Alexis Korner is ook een inspiratiebron voor Harry ‘Cuby’ Muskee. Ze staan samen op het podium en Muskee schrijft later de tekst 116 A Queensway , het adres waar Korner dan in London woont. De hoesfoto van de eerste Blizzards-elpee Desolation is trouwens weer geïnspireerd op de foto’s van de Stones uit die tijd. Brian Jones wil later een band met Korner beginnen maar zijn plotselinge overlijden voorkomt dat dat plan uitgevoerd wordt.
05. Waarom de zesde Stone buiten de schijnwerpers opereerde
Pianist Ian Stewart (1938-1985) maakte al deel uit van de allereerste bezetting van The Rolling Stones. Toch zie je hem zelden in de spotlights. Manager Andrew Loog Oldham vond dat Stewart met zijn brave uiterlijk niet paste binnen het ruige imago van de groep. De pianist moest vervolgens genoegen nemen met een rol aan de zij- of achterkant kant van het podium en als pianist bij plaatopnames van de band.
06. Hoe de band aan zijn naam komt
De Rolling Stones hebben zich genoemd naar het nummer Rolling Stone van Chicago-bluesmuzikant Muddy Waters. Het lied is ook gelijk een blauwdruk voor de stijl van de Stones. Waters en een heleboel andere Amerikaanse inspiratiebronnen van de Stones zijn de Britse band dankbaar want daardoor weten ook zij in de Verenigde Staten en daarbuiten een veel grotere bekendheid te vergaren. De Stones haalden voor I can’t get no satisfaction inspiratie uit het Muddy Waters nummer I can’t be satisfied .
07. Het eerste optreden in Nederland duurde nog geen tien minuten
Op 8 augustus 1964 treden The Rolling Stones voor het eerst op buiten Engeland. Het wordt eenmemorabele show in het Kurhaus in Scheveningen. Het werd met nog geen tien minuten het kortste en meest besproken optreden van The Stones ooit. Uitzinnige fans sloopten meubilair in het Kurhaus in Scheveningen. De aanwezigheid van een politiemacht droeg bij aan de opwinding en het geweld. De geschrokken Stones verklaarden plechtig nooit meer in Den Haag te zullen optreden maar daar kwamen ze al snel op terug.
08. Het Groninger voorprogramma van The Rolling Stones
Op 15 april 1967 staan The Stones namelijk in de Haagse Houtrusthallen. The Tykes uit Groningen, met gitarist Henk Meuken, toetsenist Joop Douwma, bassist Lourens Leeuw en drummer Eddy Korma in de gelederen, verzorgen het voorprogramma.
09. De uitgestoken tong
Sinds 1970 is de uitgestoken tong uit een grote felrode mond het beeldmerk van The Rolling Stones. Het logo is in 1970 ontworpen door John Pasche en niet door Andy Warhol zoals velen denken. De mond van Mick Jagger diende niet als voorbeeld, Passche haalde de inspiratie voor de uitgestoken tong uit een beeld van hindoegodin Kali. Pasche omschreef het beeld als een teken van protest. ,,Zoals kleine kinderen hun tong uitsteken, als ze hun ongenoegen willen uiten.”
10. En wat kost zo’n beeldmerk?
Volgens marketingdeskundigen is het bekendste bandlogo ter wereld miljoenen waard maar Pasche heeft er nooit zoveel geld voor gekregen. In eerste instantie kreeg hij amper 50 pond voor zijn ontwerp, met daarbovenop nog een bonus van 200 pond omdat de Stones zo tevreden waren. Omgerekend is dat samen goed voor zo’n 285 euro. Vanaf 1976 kreeg hij wel tien procent royalty’s op de merchandising. De designer denkt dat hij zo enkele tienduizenden euro’s heeft verdiend. In 1982 verkocht hij zijn rechten voor een kleine 30.000 euro.
11. Wat is de connectie met Andy Warhol dan?
In 1971 verlaten de Stones platenmaatschappij Decca en richten hun eigen Rolling Stones records op. De Amerikaanse popart kunstenaar Andy Warhol wordt gevraagd het hoesontwerp voor de elpee Sticky Fingers te maken. Dat wordt de beroemde hoes van de gulp met rits. Op die plaat verschijnt voor het eerst het logo met de tong. Warhol leerde Mick Jagger al in 1964 kennen. In 1975 maakt Warhol een serie portretten van Jagger.
12. Waarom het nummer Cocksucker Blues de radio en de hitparade niet haalde
De Stones en platenmaatschappij Decca gingen niet zo maar uit elkaar. Het label hield de band aan een contractueel verplichte laatste single. De Stones kwamen daarop met Cocksucker Blues . Een nummer over iemand die in de jongensprostitutie verzeilt raakt. Het lied was bedoeld om de directie van Decca te kakken te zetten. Het label bracht de plaat dan ook niet uit. Het nummer dook later wel op bootlegs op. Later verscheen ook een documentaire onder deze naam met live opnames van de band.
De Friese groep Kobus gaat naar Appelscha bracht in 1987 een zeer acceptabele versie van Cocksucker blues uit op 12inch uit bij Sound & Vision.
13. Hoe drummer Charlie Watts terugkijkt op de eerste 25 jaar van The Rolling Stones?
,,Twintig jaar wachten en vijf jaar spelen.” Zo vatte drummer Charlie Watts de eerste 25 jaar van de band vast omdat hij bij opnames van de band steevast uren zo niet dagen moest wachten voor de andere bandleden eindelijk eens naar de studio kwamen.
14. Wat er bijzonder is aan het liefdesleven van Bill Wyman
Bassist Bill Wyman, die op 6 januari 1993 bekend maakt de Rolling Stones te verlaten, baart in de jaren 80 opzien vanwege zijn relatie met Mandy Smith.
Op 2 juni 1989, Wyman was toen 52 en Smith 18, kenden de twee elkaar al 5 jaar. Wyman zou het ook aangelegd hebben met de moeder van Smith. Het huwelijk met Mandy liep na twee jaar op de klippen. Ron Wood kan er trouwens ook wat van. Op 61-jarige leeftijd trouwde hij met een Russische schone van 19 jaar.
15. Ruilen alle Stones hun vrouw in voor een jonger exemplaar?
Nee. Drummer Charlie Watts is al sinds 1964 getrouwd met Shirley Ann Shepherd.
16. De Drents/Groningse connectie van Mick Taylor
Gitarist Mick Taylor wordt in 1969 aangetrokken als vervanger van Brian Jones. Taylor verlaat de band vijf jaar later om plaats te maken voor Ron Wood. Jaren later treft bassist Louw Leeuw Taylor in een café in Groningen. Taylor heeft dan een vriendin in de stad wonen. Taylor, ook wel omschreven als de ‘Lost Rolling Stone’, leidt, aldus een publicatie in 2017 , nu een teruggetrokken bestaan in Diever.
17. Wie zijn toch die Glimmer Twins?
De platen van de Rolling Stones worden volgens de labels geproduceerd door The Glimmer Twins. Onder die noemer houden Mick Jagger en Keith Richards de leiding over de plaatopnamen van de band. Ze produceerden ook de elpee Bush Doctor van Peter Tosh.
18. Waar Keith Richards de meeste hoofdpijn van kreeg
Niet de drugs, niet de drank en ook niet Mick Jagger bezorgden Keith Richards de meeste hoofdpijn. Het was rock-’n-roller Chuck Berry die Richards het vaakst naar de pijnstillers deed grijpen.
De gitarist vertelt dit in de film Hail Hail Rock and roll , gemaakt ter ere van de 65ste verjaardag van Chuck Berry. In de documentaire ruziën Berry en Richards over de juiste speelwijze van de Chuck Berry en Stoneshit O Carol . Volgens Berry speelt Richards de beroemde gitaarlick niet juist. Richards verklaarde overigens dat hij de door Berry veroorzaakte hoofdpijn beter kon verdragen dan die Mick Jagger veroorzaakte.
19. Hoe Bill Gates de Stones nog aan een zakcentje helpt
We’re only in it for the money, sneerde Frank Zappa in 1968 al met zijn Mothers of invention. De Stones gaan dan voor rock-’n-roll maar ook zij zullen niet ontkennen dat de band big business is. En dat al decennialang. In 1995 toucheert de band 5,5 miljoen euro van Microsoft als vergoeding voor het gebruik van het nummer Start Me Up in de campagne rond de lancering van het besturingsprogramma Windows ’95 . Die miljoenen van Bill Gates volgden kort nadat de band met de Voodoo Lounge Tour de tot dan toe commercieel meest succesvolle toer had afgewerkt. Recette 136 miljoen euro.
20. En zo helpt Nederland de Stones de winter door
De Rolling Stones zijn sinds 1971 officieel gevestigd in... Amsterdam. Volgens onthullingen in de Volkskrant en de Panama Papers heeft dat alles te maken met het voor de band gunstige belastingklimaat. De Rolling Stones betaalden al die jaren slechts 1,6 procent belasting over hun miljoenopbrengsten – in 2005 120 miljoen euro. Het belastingvoordeel is een gevolg van het feit dat de fiscus in Nederland royalty’s niet belast. De Ierse band U2 koos vervolgens ook domicilie in Nederland. De Europese Commissie en de OESO toonden zich niet gelukkig met deze constructie.
21. Wat Keith Richards zoal door zijn neusgat joeg
Het is een bekend cliché, de drie-eenheid van seks, drugs en rock-’n-roll. De Rolling Stones hebben zich er vol overtuiging aan overgegeven. De mannen deden al het denkbare en gebruikten nog veel meer.
Zo bekende Keith Richards in een interview dat het gekste wat hij ooit gesnoven heeft, de as van zijn overleden vader is. ,, „Hij was gecremeerd en ik kon het niet weerstaan om een beetje te mengen met mijn coke. Het ging prima naar binnen en ik leef nog steeds.” Na deze uitspraak nuanceerde Richards’ manager dat Keith hier een grapje had gemaakt.
22. Aan wie Darryl Jones zijn plek binnen de Stones te danken heeft
Na het vertrek van Bill Wyman hielden de Stones audities voor een vervanger. Mick en Keith lieten de keus aan drummer Charlie Watts. Hij liet zijn oog vallen op Darryl Jones, de bassist die eerder met Miles Davis en Sting heeft gewerkt.
23. De meest lachwekkende stunt ooit
Hoe ouder hoe gekker: Eind april 2006 klimt de dan 62-jarige Keith Richards in een exclusief vakantieoord op de Fiji-eilanden met Ronnie Wood in een palmboom. Ze wilden kokosnoten plukken. Richards gleed daarbij uit en liep een verwonding aan zijn hoofd op. Hij moest daarvoor in een ziekenhuis in Australië worden behandeld. Zes weken na het incident staat Richards echter alweer op het podium.
24. Is het nu Keith Richard of Keith Richards?
De ene keer staat de naam van de Stones-gitarist vermeld als Richard, de andere keer als Richards. Wat klopt nu eigenlijk? Keith is geboren op 18 december 1943. Zijn ouders heten Doris en Herbert Richards. Manager Andrew Loog Oldham vond de achternaam met een S niet heel erg ‘pop’ en verkortte het tot Richard. Keith zelf vond zijn echte achternaam ook tekortschieten in het rock-‘n-rollwereldje. ,,Richards, vergelijk dat eens met Muddy Waters of Howlin’ Wolf.’’
25. Twee of drie kapiteins op een schip
Met Mick Jagger, Brian Jones en Keith Richards in de band moest vroeg of laat eens de pleuris uitbreken over het leiderschap binnen de band. Brian Jones werd aanvankelijk als bandleider neergezet. Dat wekte vanaf de begindagen misschien al wrevel bij Jagger en Richards. Jones ontving daardoor namelijk per optreden 5 pond meer aan gage dan zijn medebandleden.
26. Waarom The Verve geen cent overhield aan hun hit Bittersweet Symphony
Brtipoppers The Verve scoorden in 1997 hun grootste hit met Bittersweet Symphony . De kassa rinkelde niet voor Richard Ashcroft en de zijnen maar voor Mick Jagger en Keith Richards. In het lied was namelijk een sample van welgeteld zes seconden van The Last Time verwerkt. The Glimmer Twins eisten en kregen via hun advocaten alle opbrengsten van het nummer.
27. Onder invloed 1
Mick Jagger legde begin jaren 70 liefst 1,3 miljoen pond neer voor een landhuis. Hij verklaarde dat hij toen onder invloed van lsd was. Tal van bands maakten gebruik van het riante onderkomen als opnamestudio. Jagger verkocht het pand later weer, met winst uiteraard.
28. Onder invloed 2
Het mag geen verrassing zijn. De leden van de Stones zijn wel eens opgepakt wegens drugsbezit. Mick Jagger werd in 1967 opgepakt in Italië wegens drugsbezit. De zanger werd veroordeeld tot drie maanden celstraf. Vanwege grote publieke verontwaardiging werd de celstraf omgezet in een voorwaardelijke straf.
29. Ridder Mick
In 2003 liet Mick Jagger zich ridderen tot Sir Mick. Dit tot verbijstering van Keith Richards die de onderscheiding vond indruisen tegen alles waar de Stones voor staan.
30. Waarom Mick Jagger ooit klappen kreeg van Charlie Watts
De anders zo relaxed ogende Charlie Watts heeft Mick Jagger ooit een klap in het gezocht verkocht. Waarom? Omdat Mick zich bij een gelegenheid afvroeg of ‘zijn’ drummer er ook was. Watts zinde dat niet en zei: ‘Noem me nooit jouw drummer’, en sloeg hem in het gezicht.