De Kast wint Friese Anjer voor bijdrage aan Friese taal en identiteit: 'Bekroaning foar ús oeuvre'

De Kast.

De Kast. FOTO PIET DOUMA

De Kast ontvangt dit jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Commissaris van de koning Arno Brok reikt de prijs op 9 december uit tijdens een bijeenkomst in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.
Lees meer over
Muziek

De band krijgt de prijs omdat ze zich - met kleine onderbrekingen - al meer dan 30 jaar inzetten voor de Friese popmuziek. De jury benadrukt daarbij dat ze niet alleen veel hits hebben gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, zowel landelijk als internationaal.

Met de Friese Anjer wordt ieder jaar een persoon, vereniging of instelling geëerd die zich heeft ingezet voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een geldbedrag van 5000 euro. Edelsmid Theo van Halsema ontwierp en maakte de speld.

Zanger Syb van der Ploeg is blij met de prijs: „Wy binne tige bliid mei dizze priis yn ús jubileumjier en sjogge itas in bekroaning foar ús oeuvre en de spesjale projekten dy’t wy yn Fryslân en dêrbûten dien ha.”

Talentenprijs

Voor het eerst dit jaar wordt naast de Friese Anjer ook een Talentprijs uitgereikt. De prijs wordt dit jaar in samenwerking met Friesland Pop toegekend aan een getalenteerd persoon of groep die een bijzondere, artistieke prestatie heeft geleverd binnen de popmuziek en de potentie heeft een succesvolle carrière tegemoet te gaan.

Het publiek kan via een e-mail aan frieseanjer@cultuurfonds.nl personen of groepen voordragen. De voordracht moet worden voorzien van een motivatie. De winnaar wordt op 9 december bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Friese Anjer en ontvangt 1500 euro prijzengeld.