Danny Vera: 'Het voelt alsof Roller Coaster niet meer van mij is'

Voor weinigen is 2020 een goed jaar, maar Danny Vera (43) vormt de uitzondering. De zanger verwacht zijn eerste kind, heeft een nieuw album, een buitenlands contract en is mede dankzij Roller Coaster op de top van zijn populariteit. Zijn verhaal in zes hoofdstukken.

Danny Vera: ,,Ik maak muziek, omdat ik het leuk vind, maar ook om mensen te raken.”

Danny Vera: ,,Ik maak muziek, omdat ik het leuk vind, maar ook om mensen te raken.” FOTO ESCHA TANIHATU

Kerstkindje

,,Mijn vrouw is uitgerekend op eerste kerstdag. Nu heb ik zelf helemaal niets met kerst, maar dit kan het eindelijk eens leuk maken. We waren vier jaar bezig om zwanger te raken. We gingen er geregeld voor naar het ziekenhuis, maar in maart viel alles stil. Geen optredens en ziekenhuisbezoeken meer. We lieten het toen maar even gaan, we zouden na de zomer wel zien. We hebben lekker het wijnkeldertje leeggedronken en in april waren we zwanger.”

The new now

,,De foto op de albumhoes maakte mijn vrouw vorig jaar vanaf ons dakterras. Als je goed kijkt, zie je ook een klein maantje. Die kleuren en de sfeer passen perfect bij meerdere nummers op het album. Een foto van mezelf op de hoes vind ik niks. We namen de dertien nummers live op, de meeste in één take. Ik had twintig nummers, voor mij is dat ongebruikelijk. Ik hoor vaak artiesten zeggen dat ze de studio ingingen met wel veertig of vijftig songs. Dan denk ik: en dan heb je déze twaalf uitgekozen?”

Buitenland

,,Ik heb een contract ondertekend met de Duitse tak van het Amerikaanse label RCA. Ze hebben Pressure makes diamonds eerst uitgebracht in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, om te zien hoe het aanslaat. Het kost waanzinnig veel geld, eigenlijk is het van de gekke. Zomaar in een land een liedje droppen en kijken of je kunt doorbreken is een moeilijk verhaal. Ik begrijp van RCA dat het best redelijk loopt, wel wat langzamer dan gehoopt. En als het een flop wordt, dan heb ik nog een plaat aan de muur met RCA erop. Kijk, ik heb hier deze van Elvis, That’s the way it is, en nu heb ik ook deze van mezelf: Pressure makes diamonds. Dat is wel fantastisch.”

Middelburg

,,Ik zeg altijd tegen mensen: ‘Het is hier in Zeeland helemaal kut.’ Alles om ervoor te zorgen dat er niet meer mensen hierheen komen, want ik vind het prima zo. Ik woon al 43 jaar in hetzelfde huis, wil er niet weg. Ik snap ook niet dat mensen in Amsterdam bij elkaar gaan wonen, de hoofdprijs betalen voor een appartement van 50 vierkante meter. Waarom zou je met zijn allen op een hoop gaan wonen? Ik ben geen mier.”

Roller Coaster

,,In dit coronajaar blijken veel mensen er steun uit te putten, het wordt op begrafenissen gedraaid. Het voelt wel alsof het liedje niet meer van mij is. Het is zo groot geworden, het is bijna een traditional. Ik maak muziek, omdat ik het leuk vind, om dingen van me af te schrijven, maar ook om mensen te raken. Ik vind het mooi die persoonlijke berichten te lezen over wat het nummer met iemand doet.

Veronica Inside

,,Johan Derksen gaf me elf jaar geleden die baan bij Veronica Inside en ik dacht toen: als ik 34 keer op tv kom in zo’n voetbalprogramma, dan gaat mijn carrière in een stroomversnelling. Maar het duurde tot 2013 voordat het begon te lopen. Toen kwam platenmaatschappij Excelsior om de hoek. Ik ben Johan Derksen dankbaar voor de kans die hij me heeft gegeven. Ik vind hem te gek, hij zegt het namelijk ook recht in mijn bek als hij iets slecht vindt. Ik liet hem ooit een album horen waar ik toen heel trots op was, hij zei alleen maar: ‘Dit is het slechtste dat je ooit hebt gemaakt.’ Dat mag ik wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Interview
Instagram