'Blaasmuzyk' online door 112 muzikanten

FOTO SHUTTERSTOCK

De hafabra-wereld roert zich online. Maandagavond gaat op Facebook de Friese versie van Blaosmuziek in première, met 112 muzikanten.
Lees meer over
Muziek

Dat zijn 87 muzikanten uit de Friese hafabra en het 25-koppige, professionele Noordpool Orkest. Marcel Smit maakte een Friese versie van deze Limburgse ode aan de blaasmuziek, en componist Gé Reinders zingt mee, ook in het Fries. Deze uitvoering gaat maandagavond 20 uur in première op de Facebook-pagina van LF2028 .

Echt live is het niet, zegt Jan-Willem van Kruyssen, ‘aanjager’ bij de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). ,,We hebben een basistrack naar alle deelnemers gestuurd, met de partituur en een instructiefilmpje hoe je iPhone moet staan en hoe je ‘m moet instellen. Iedereen heeft zijn partij opgenomen en dat wordt allemaal nog gelijkgelegd. Dit is de enige manier waarop je zoiets kan doen, je zit ook met verschillende internet-snelheden.’’

Dolblij

Het zal wel geen loeistrakke, jurywaardige uitvoering worden. ,,Het mag een beetje rammelen, het mag een beetje rafelig zijn. Juist hafabra heeft een heel sociale functie, maar nu met corona staat iedereen on hold. Dan is dit een heel leuk project. Mensen zijn dolblij dat ze weer wat kunnen doen.”

De OMF is ook bezig met online repeteren. Zaterdagochtend om half tien begint er een workshop, met een gespecialiseerd team. ,,Dan gaat het ook om de veiligheidsaspecten van Zoom. Toch is dat de enige methode, want applicaties als Skype en Google Hangouts zien muziek als ruis en drukken dat weg. In Zoom kun je dat instellen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu