Aangescherpte regels voor festivals: MadNes gaat niet door, Oranjewoud wel maar heeft zorgen over programma, ITGWO houdt hoop

Alle meerdaagse festivals zijn vanwege de besmettingsrisico’s door het kabinet geschrapt tot en met 1 september. Voor een deel van de Friese festivals bekent het dat zij de editie van dit jaar moeten schrappen, anderen hebben hoop alsnog door te kunnen gaan.

Drukte op MadNes op Ameland in 2017. Het festival kan dit jaar niet doorgaan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Drukte op MadNes op Ameland in 2017. Het festival kan dit jaar niet doorgaan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Het Oranjewoud Festival gaat gewoon door, van 19 tot en met 22 augustus. ,,Er is verwarring over meerdaagse festivals en festivals die meer dagen duren”, zegt artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz.

De eerste categorie, waarbij bezoekers ter plekke en doorgaans in een tentje overnachten, is nu verboden. Maar bij het Oranjewoud Festival, voor kamermuziek, is dat niet aan de orde. ,,Ja, er zullen wel mensen in hotels slapen. Maar in principe komen de bezoekers elke dag weer opnieuw binnen. Dus voor ons is er geen verandering. Wij gaan gewoon door.”

Punt van zorg is wel de programmering, met name de artiesten uit het buitenland. Manchester Collective, uit de gelijknamige Britse stad, heeft al afgezegd. ,,Die durven het niet aan. Ik denk niet dat nodig was, maar het is niet de tijd om artiesten aan hun contract te houden.”

Oranjewoud Festival heeft nog redelijk wat artiesten uit het buitenland staan omdat het programma grotendeels is doorgeschoven van de editie van vorig jaar. ,,Duitsland lijkt geen probleem, daar is bijna iedereen al gevaccineerd. Maar in Noorwegen is de boel al weer aangescherpt. Ik zit er bovenop.”

MadNes , het laatste weekend van augustus op Ameland, kan niet doorgaan. Er is zelfs niet overwogen om er een eendaagse editie van te maken. ,,Dat past niet bij de beleving”, zegt mede-oprichter Symen Verbruggen, ,,en het is op Ameland ook niet te doen.” Het festival was al tijden uitverkocht, met in totaal zo’n 5000 bezoekers.

,,Enorm balen dat het voor de tweede keer niet doorgaat”, zegt Verbruggen. ,,Maar onze bezoekers blijven ons trouw. We richten ons nu op volgend jaar, het weekend van 1, 2 en 3 juli. Daar zetten we de schouders onder.”

Into The Great Wide Open , op Vlieland, duurt van 2 tot en met 5 september en valt dus buiten het verbod. Maar of het gaat lukken, marketingman Niek Nellen is niet heel optimistisch. ,,Het perspectief wordt steeds moeilijker. Je kunt niet pas twee weken van te voren weten of je festival doorgaat.” En: ,,Als iedereen verplicht dagelijks getest moet worden, wordt dat een nachtmerrie.” En als het ook nog geplaceerd moet: ,,Onrealistisch en vooral onwerkbaar.”

Voorlopig werkt het team door aan het festival, ,,vol goede hoop, terwijl iedereen wel aan voelt komen dat het alsnog niet kan. Geen fijne situatie.” Zelf annuleren zit er niet in, want dan kun je geen aanspraak maken op het Garantiefonds. ,,Daarom is het des te schrijnender dat de overheid geen duidelijkheid geeft voor die periode.”

Heaven Open Air , het dancefestival in Heerenveen, wordt gehouden op 10 en 11 september, met op 9 september een daaraan gekoppeld ‘after corona-festival’ voor nog jonger publiek’. Op grond van die data zouden beide festivals de dans ontspringen. Maar men hoopt wel op verlichting van de maatregelen: geplaceerd dansen, dat wordt niks.



Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
Coronavirus