Zangeres Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden. In 1990 en 1996 trad ze op in Thialf

Tina Turner.

Tina Turner.

Zangeres Tina Turner is overleden. De Amerikaanse stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland, meldt Sky News op basis van haar woordvoerder.
Lees meer over
Media

„Met haar overlijden verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, aldus haar woordvoerder.

Turner, ook wel bekend als de Queen of Rock ’n Roll, scoorde in de jaren zestig en zeventig grote hits met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Hij kwam in 2007 te overlijden. Later had ze ook een succesvolle solocarrière, met grote hits als Private Dancer en What’s Love Got To Do With It.

Vier concerten in het Noorden

Turner was na haar comeback in de jaren 80 regelmatig in Groningen en Friesland te zien. De zangeres trad op dinsdag 18 juli 2000 op voor 65.000 mensen in het Stadspark in Groningen. Dit was haar setlist die avond.

In 1990 en in 1996 (tweemaal) trad ze op voor een uitverkocht Thialf in Heerenveen .

Negen jaar later gaf ze in Arnhemse Gelredome haar laatste drie concerten op Nederlandse bodem.

Haar zoon (62) overleed vorig jaar

Eind vorig jaar moest Turner afscheid nemen van haar 62-jarige zoon. „Ronnie, je hebt de wereld veel te vroeg verlaten. Ik sluit mijn ogen in verdriet en denk aan je, mijn lieve zoon”, schreef de zangeres daarover.

Darmkanker

De zangeres had al een slechte gezondheid. In 2013 trouwde Turner met Erwin Bach. Slechts een paar dagen na het huwelijk kreeg de zangeres een beroerte. Toen ze eenmaal hersteld was, kreeg Turner opnieuw slecht nieuws. Er werd darmkanker bij haar vastgesteld.

Ook leed de zangeres aan nierfalen, waarna haar man Erwin besloot zijn nier te doneren. Na de operatie kreeg de zangeres het weer zwaar voor de kiezen toen haar zoon Craig op 59-jarige zelfmoord pleegde.

Witte Huis rouwt om 'icoon' Tina Turner: enorm verlies

In een eerste reactie op de dood van zangeres Tina Turner, noemt de Amerikaanse regering haar overlijden een enorm verlies. Het Witte Huis bestempelt de artieste als een icoon.

„Dat is ongelooflijk triest nieuws. Tina Turner was een icoon, een muziekicoon”, aldus een woordvoerster. Ze zei verder dat ze een grote fan van de zangeres was.

Bedroefde reacties

In een eerste reactie op de dood van zangeres Tina Turner, noemt de Amerikaanse regering haar overlijden een enorm verlies. „Tina Turner was een icoon, een muziekicoon die vele geweldige momenten had in haar carrière”, zei perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis. „Heel verdrietig om het nieuws te horen. Ik was een grote fan van Tina Turner. Zoals u aan mijn reactie kunt zien, is dit het eerste wat ik ervan hoor. En het is een enorm verlies, een enorm verlies voor de gemeenschappen die van haar hielden, zeker voor de muziekindustrie.”

Bryan Adams

Ook collega-zanger Bryan Adams reageert op het trieste nieuws. „Ik zal voor altijd dankbaar zijn voor de tijd die we samen hebben doorgebracht op tournee, in de studio en als vrienden. Bedankt dat je de inspiratie bent voor miljoenen mensen over de hele wereld door je waarheid te spreken en ons het geschenk van je stem te geven. It’s Only Love and that’s all.”

Mick Jagger

„Ik ben zo bedroefd over het overlijden van mijn geweldige vriendin Tina Turner”, schrijft Rolling Stones-frontman Mick Jagger op Instagram. „Ze was echt een enorm getalenteerde artieste en zangeres. Ze was inspirerend, warm, grappig en gul. Ze heeft me zo goed geholpen toen ik jong was en ik zal haar nooit vergeten.”

Zangeres Ciara schrijft dat ’de hemel er een engel bij heeft’. „Rust in het paradijs Tina Turner. Bedankt voor de inspiratie die je ons allemaal hebt gegeven.”

Zelfs het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA reageert op het overlijden van het icoon. „Simply the Best. Muzieklegende Tina Turner schitterde op het podium en in miljoenen harten als de Queen of Rock ’n’ Roll. Haar nalatenschap zal voor altijd tussen de sterren leven.”