Wat ons trof in 2020: films en series

Een beeld uit Silence of the tides.

Corona treft de culturele sector zwaar. Desondanks kende ook dit jaar zijn culturele hoogtepunten. Onze recensenten vertellen welke. Vandaag: films en series.

1. Collective – Alexander Nanau

Ontluisterende documentaire over ingevreten corruptie in Roemenië in de nasleep van een verwoestende discobrand. Meer bezoekers sterven aan de ziekenhuisbehandeling dan door de brand zelf, dankzij sabotage en ontmantelde budgetten. Naast walging ook hulde voor het doorzetten van een onderzoekende (sport)journalist en een nieuwe minister, die alles op alles zet en de camera bij zijn besluitvorming toe laat.

2. Bacurau – Kleber Mendonça Filho/Juliano Dornelles

Een Braziliaans dorp heeft een megalomane burgemeester, die weet van heulen met de grote jongens. Daarnaast zijn er buitenlandse ‘sportjagers’ in aantocht, die de hechte dorpsbewoners als het wild beschouwen. Een combinatie van western, horror, wat sf en een dosis Tarantino: maf, spannend, vermakelijk, briljant. De makers zijn vast geen fan van boskapkeizer Bolsonaro en zijn vrinden.

3. Dark Waters – Todd Haynes

Advocaat Robert Bilott (Mark Ruffalo) treedt toe tot een kantoor, gespecialiseerd in de verdediging van firma’s als chemiegigant DuPont. Als Bilott zich moreel verplicht voelt een boer als klant te accepteren wiens koeien zijn vergiftigd door DuPont-lozingen, leidt dat tot interne spanningen, meer klanten en een juridisch gevecht dat zenuwslopend is en beroerd voor zijn relatie (met Ann Hathaway). Fictie. Maar echt gebeurd.

Tip

Quo Vadis, Aïda – Jasmila Zbanic (Gouden Beer-winnares) over de genocide in Srebrenica, met een tolk op de Nederlandse VN-basis die een veilig heenkomen zoekt als het Bosnisch-Servische leger oprukt.

ERIC NEDERKOORN

Film/serie

2020 is een schaamjaar, zoveel films heb ik gemist. J’Accuse van Polanski, Kajillionaire, die veelbelovende verfilmingen van Nicholas Nickleby en Berlin Alexanderplatz - ze staan nog op de to-do-lijst. Wel gezien, omdat het de verlossing van de bioscoop zou inluiden: Tenet. Groots, ingewikkeld en ook een beetje een tegenvaller, dus niet op de lijst. Ook gezien: heel veel op betaalzenders. De nieuwe Spike Lee, de nieuwe David Fincher en veel series met een goed begin, inzinking in het midden en een cliffhanger aan het slot.

De drie beste:

Watchmen

Sciencefictionserie van Damon Lindelof die speelt met gegevens uit het beroemde stripboek van Alan Moore en Dave Gibbons en met de Amerikaanse geschiedenis. Is gewoon te koop.

Silence of the tides van Pieter-Rim de Kroon

Nooit gedacht dat ik een documentaire over het Wad, waar elk jaar films over worden gemaakt, zo zou kunnen waarderen. Komt nog in de bios, op tv zal het effect minder zijn.

Uncut gems

Beklemmende film over een scharrelaar (Adam Sandler) die steeds verder in de problemen raakt. Op Netflix. Al een paar keer gezien en de soundtrack gekocht.

Tip

Niks specifieks, zolang het maar weer in een goed gevulde bioscoop gezien kan worden.

ASING WALTHAUS

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Terugblik 2020