Gamereview | Tour de France als game, waarom?

Dit weekend start de Tour de France. Liefhebbers kunnen weer wekenlang vrijwel elke dag urenlang naar het wielrennen kijken, maar ook gamers kunnen zich op deze wereldberoemde wielerkoers storten. De grote vraag is: wat voegt het spel Tour de France 2021 toe aan de realiteit?

Beeld uit de game Tour de France 2021.

Beeld uit de game Tour de France 2021.

Doorzettingsvermogen kun je de Franse studio Cyanide niet ontzeggen. In 2009 verscheen de eerste versie van de game (voor de Xbox 360), en sindsdien hebben de makers vrijwel elk jaar een nieuwe versie voor zowel Xbox als Playstation uitgebracht.

De Fransen hebben ontegenzeggelijk een passie voor wielrennen, want al veel langer – sinds 2001 - maken ze het spel Cycling Manager. En het moet gezegd: die vasthoudendheid loont. Want deze Tourgame is alleszins een aanvaardbaar spel, waarin je heel veel kunt doen. De graphics zijn in de loop der jaren flink verbeterd, al is het op dit vlak nog steeds geen hoogvlieger.

Maar als nieuwkomer in het peloton kun je je vaardigheden flink oefenen, voor je je aan de start van een etappe waagt. Hard fietsen en goed remmen zijn natuurlijk de absolute basics, maar op tijd je voeding tot je nemen en handig gebruik maken van de slipstream van andere renners vergt al wat meer vernuft.

Dat Cyanide van oorsprong een studio is die zich toelegt op sportmanagement is ook in deze Tour de France 2021 duidelijk zichtbaar. Je kunt je eigen team samenstellen, managen en verbeteren. Maar je mag ook gewoon kiezen voor Jumbo-Visma, of een van de andere deelnemende teams aan de wielerronde.

Wat ook duidelijk zichtbaar is: de vernieuwing gaat niet heel revolutionair. De gedragingen in het peloton zijn realistischer geworden, beloven de makers. Voor de rest is het gametechnisch vrijwel hetzelfde rondje als de vorige keren.

Maar alle 21 etappes van de komende ronde zitten er keurig in. En de Franse landschappen zijn ook deze keer weer mooi om te zien. Wie daar nog niet genoeg aan heeft kan ook een aantal andere wielerklassiekers rijden. Je kunt je ook toeleggen op verschillende specialismen: word een betere bergbeklimmer of excelleer juist in de sprint.

Wat eigenlijk wel grappig is: als je de etappes rijdt kun je echt behoorlijk lang onderweg zijn. Dat is op televisie voor veel mensen al slaapverwekkend, maar in de game is dat net zo. Gelukkig kun je er ook voor kiezen etappes in te korten. Dat is een mooie toevoeging.

Er zijn behoorlijk populaire racegames op de markt. Gebaseerd op de Formule 1 of rally’s, of op motorraces. De markt voor een fietsgame is veel kleiner, omdat het gewoonweg minder spectaculair is. Dat Cyanide stug volhoudt is mooi en het leidt tot een spel dat beetje bij beetje beter wordt. Maar leuker dan het evenement zelf is deze game toch echt niet.

Tour de France 2021, voor Playstation 4, Xbox One en PC. Ontwikkelaar Cyanide, uitgever Nacon. Leeftijd 3+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play
Tour de France