Ross, Rachel, Joey, Monica, Chandler en Phoebe nog een allerlaatste keer samen op televisie. Fans wrijven zich alvast in de handen voor de reünie van Friends

Friends-reünie donderdag te zien op HBO Max, dag later bij SBS6 ANP

Tien jaar lang waren Chandler, Joey, Monica, Phoebe, Rachel en Ross onderdeel van menig huishouden over de hele wereld. Zeventien jaar lang moesten fans wachten om de zes friends eindelijk weer eens samen op televisie te zien. Vrijdag is het eindelijk zover.
Lees meer over
Media

Geruchten over een mogelijke reünie van de Friends-cast waren er de afgelopen jaren te over. Ontkrachtingen van die geruchten waren bijna net zo talrijk. Veelvuldig legden de makers uit dat een reünie absoluut niet zou werken. „Ik weet gewoon niet of ik ons allemaal met krukken en rollators wil zien”, zei David Schwimmer (Ross) daarover bijvoorbeeld.

Het is onduidelijk of hij daarover van mening is veranderd, of dat het toch de cheques van naar verluidt 3 miljoen dollar per persoon waren die het ’m deden. Maar Friends: the reunion is wel degelijk een feit. En met die krukken en rollators valt het reuze mee.

Ouderdom

Van Matthew Perry (Chandler) is bekend dat hij al tijdens zijn hoogtijdagen als acteur worstelde met een pillenverslaving die een krater in zijn geheugen heeft geslagen. Waar Matt LeBlanc op de reünie verschijnt als Joey met grijze haren en een buikje en de vrouwen – wellicht met enige dank aan dokter botox – uit een tijdmachine lijken gestapt, is Perry tegenwoordig enkel nog een schim van zijn vroegere ik.

Als hij samen met LeBlanc neerploft in de immense luie stoelen die de helft van hun woonkamer besloegen, zien we alsnog de oude Chandler terug: een zucht van genot vult het kleine appartement. Tijdens de trivia-quiz die als rode draad door de uitzending loopt, blijkt dat hij toch – gelukkig – wel het een en ander heeft weten te onthouden van de tien jaar waarin ze absolute supersterren waren.

De ruim twee uur durende uitzending hangt aan elkaar van momenten van herkenning en van achtergrondverhalen die minder bekend zijn. Iconische onderdelen zoals de meest belachelijke outfits, mogen uiteraard niet ontbreken. Maar LeBlanc onthult bijvoorbeeld ook dat Lisa Kudrow (Phoebe) haar teksten regelmatig niet goed in haar hoofd had zitten en een ingenieus ’spiekbriefje’ gebruikte. En Schwimmer kan eindelijk zijn intense haat voor aap Marcel met de wereld delen, die grote delen van seizoen één op zijn schouder doorbracht.

Geniale combinatie

Hoewel Friends: the reunion een komen en gaan is van bekende gezichten, worden enkele betrokkenen gemist. Castingdirecteur Barbara Miller overleed al in 2003 en kan zodoende niet hervertellen hoe ze de geniale combinatie van het zestal uitdokterde. Gelukkig blijken de producenten niet te beroerd om daar een tipje van de sluier over op te lichten.

Opvallend is het feit dat ze tijdens de eerste afleveringen nog doodsbang waren om actrice Jennifer Aniston kwijt te raken omdat ze in een concurrerende serie zat die de eerste rechten op haar had. Zouden de makers van Muddling through – een comedy die wegens uitblijvend succes al na tien afleveringen werd opgedoekt – hebben aangedrongen, dan was de carrière van Aniston ongetwijfeld anders verlopen.

Presentator James Corden, die als gastheer optreedt voor de reünie, haalt de duizelingwekkende cijfers van de show nog maar eens aan: de finale werd live door 52 miljoen Amerikanen bekeken. Alle afleveringen bij elkaar opgeteld werden een duizelingwekkende 100 miljard (!) keer aangezet. Dat zelfs de Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnaar Malala fan van de serie blijkt te zijn, is nauwelijks verbazingwekkend: iederéén was fan.

Niettemin zullen zich onder het immense wereldwijde publiek ongetwijfeld fans bevinden die stiekem hadden gehoopt dat de hereniging van de oorspronkelijke cast een herstart van de serie zou betekenen. Dat is dit uitdrukkelijk niet, al zijn Chandler, Joey, Monica, Phoebe, Rachel en Ross nooit ver weg als de zes acteurs zich samen in een ruimte bevinden.

Nog één keer Central perk, nog één keer Smelly cat, nog één keer bezoek van een rits nieuwe en oude Hollywood-helden, en dan zit het er voor goed op. De sterren kunnen eindelijk met een gerust hart met Friends-pensioen. Ze zijn evident te oud voor een échte reboot, maar er zat nog precies genoeg prik op voor een hartverwarmende reünie. En daarmee konden de fans zich geen prettiger afscheid wensen.

Friends: the reunion is vrijdagavond om 20.30 uur te zien op SBS6.

Nieuws

menu