Ouderwets lachen met Wendy

Wendy van Dijk neemt een hovenier in de maling in 'Wie het laatst lacht' FOTO SBS

Zit iedereen te netflixen? Welnee, er wordt nog volop ‘gewoon’ gekeken. Linda Zeggelaar wijst op programma’s die meer mensen zouden moeten zien.
Lees meer over
Media

Met Lachen om home video’s als opwarmer vooraf (ja, dat programma bestaat nog steeds), ging zaterdag het tweede seizoen van ‘Wie het laatst lacht’ van start gepresenteerd door Wendy van Dijk. Een programma waarin mensen in de maling worden genomen volgens de beste Banana Split-tradities. In de studio blikken ze terug op de geslaagde grap en krijgen ze een mooie trofee meer naar huis.

Maar Wendy zou Wendy niet zijn als ze zelf in vermomming meehelpt om de pranks te laten slagen. Daarmee keert ze terug naar het format waarmee ze populair is geworden. Vooral als Ushi die bekende mensen voor de gek hield, beleefde ze hoogtijdagen. In de nieuwe show is Wendy een onhandige nieuwe collega van een tuinman of een oudere dame die bijzondere opdrachten geeft een hulpvaardige jongen.

De uitsmijter van het programma is als bekende Nederlanders elkaar - natuurlijk vastgelegd door de verborgen camera - voor de gek houden. Dat was in de eerste aflevering oud-voetballer Wesley Sneijder die door vriend en zanger Rolf Sanchez werd beetgenomen tijdens een vistochtje op een plotseling zinkende boot.

Al zou je het niet willen je kunt het niet helpen om te gaan lachen bij mensen die erin tuinen. Leedvermaak, waarom werkt dat toch zo goed? De Universiteit Leiden deed er onderzoek naar en wat blijkt? Behalve de lol is het goed voor ons zelfbeeld omdat we ons met anderen vergelijken. Bovendien voelen we onszelf beter als we het een ander het moeilijk zien hebben.

Leedvermaak, waarom werkt dat toch zo goed?

Zo diepgravend worden de grappen van ‘Wie het laatst lacht’ in de studio bij het terugkijken niet geanalyseerd, maar dat gebeurde natuurlijk wel met de kijkcijfers. Want door de overstap van Linda de Mol en Wendy van Dijk naar SBS is er een continue strijd om de kijker gaande. Op RTL 4 presenteerde Chantal Janzen op hetzelfde moment ‘Oh wat een jaar!’ waarvan vóór haar overstap naar SBS Linda de gastvrouw was. En die slag won Chantal afgelopen zaterdag glansrijk . Het programma van Wendy was vermakelijk, haar typetjes overtuigend en grappig, gieren was het nog niet. Maar wie het laatst lacht...

SBS 6, zaterdag, 20.00 uur

Nieuws

menu