Onze gouden tips: heb je deze goede series al gezien?

Scene uit Ratched. FOTO NETFLIX

Nu we vooral binnen blijven vanwege het coronavirus zijn on demand-series een uitkomst. Onze showredactie bekeek er al veel en zet hieronder de grootste aanraders per platform op een rij.
Lees meer over
Media

Netflix

The OA **** - Een serie die nog onnavolgbaarder is dan Christopher Nolan’s film Tenet. Wie deze serie helemaal kan doorgronden, verdient de Nobelprijs.

Mrs. America **** - Cate Blanchett is in Mrs. America de oerconservatieve huisvrouw Phyllis Schlafly die fel gekant was tegen de feministische beweging in Amerika in de jaren 70.

Ratched **** - Wie was Ratched, bedacht door schrijver Ken Kesey in 1962 in zijn bestseller One Flew over the Cuckoo’s Nest? Daar wordt nu een antwoord gegeven in de achtdelige Netflix-serie Ratched waarin de verpleegkundige nog angstaanjagender is dan in de film uit 1975.

Teenage Bounty Hunters **** - Op papier lijkt het uitgangspunt van de tiendelige reeks ontzettend flauw en ongeloofwaardig. Maar gaandeweg laat de kijker zich inpakken door de humor van de serie die ook nog flink uitpakt tegen de hypocrisie van de Amerikaanse samenwerking. .

Young Wallander **** - In Young Wallander, een Engelstalige serie die Netflix vertoont, is te zien hoe een jonge agent die net zijn opleiding heeft voltooid meteen al betrokken raakt bij een gruwelijke misdaad.

Good Girls **** - Een heerlijke serie met de macabere humor die ook liefhebbers van Fargo zal aanspreken. Drie vrouwen raken verzeild in een crimineel wespennest. Lees hier onze recensie.

Over Water **** - Een Vlaamse kruising tussen Undercover en Penoza . Met verdacht veel overeenkomsten met de zaak rond Frank Masmeijer. Een aantrekkelijk drugsdrama in de Antwerpse haven. Lees hier onze recensie.

Athlete A **** - Een ontluisterende documentaire over een Amerikaanse arts die jarenlang zijn gang kon gaan en jonge turnsters misbruikte.

The Sinner 3 **** - Het derde seizoen van deze misdaadserie, die ooit begon met een vrouw die vanuit het niets een man neerstak op het strand. Dit seizoen draait om een nieuwe zaak, maar de mysterieuze docent die kampt met issues uit het verleden is niet minder intrigerend.

Maiden **** - Deze documentaire over de eerste boot met alleen vrouwen die deelneemt aan de zeilwedstrijd om de wereld grijpt je bij de keel. Het gaat over veel meer dan zeilen alleen, het is een feministisch heldenepos.

The Woods ***** - De thrillerboeken van Harlan Coben zijn bloedstollend, maar dat zijn de series die op zijn werk zijn gebaseerd ook. In The Woods herbeleeft een openbaar aanklager een jeugdtrauma van 25 jaar geleden tijdens een zomerkamp in de Poolse bossen.

Dead to me **** - Deze tragikomedie met Christina Applegate in de hoofdrol kijkt heerlijk weg. Twee seizoenen, waarvan het tweede zeker niet onderdoet voor het eerste. ‘Kelly Bundy’ heeft meer in haar mars, zo blijkt.

Dérapages **** - Voormalig profvoetballer Éric Cantona kan ook naast het voetbalveld schitteren, zo bewijst hij met zijn vertolking van een man die wordt uitgekotst door de maatschappij.

Snowpiercer **** - Een apocalyptische visie op de nabije toekomst waarin de wereld na een klimaatramp veranderd is in een ijsvlakte met temperaturen die het leven onmogelijk maken.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich **** - Het bizarre relaas van de slachtoffers van een pedofiele miljardair die zijn eigen gruwelijke sekspyramidespel ontwierp.

Hollywood **** - Het ultieme filmsprookje. Maar ook een prachtig schijnportret van het beroemde filmmekka. Een verkapte aanval op de hypocrisie en schijnheiligheid van Hollywood. Lees hier onze recensie.

The last Dance ***** - Een fraai inkijkje bij de NBA-basketbalclub Chicago Bulls met de megaster Michael Jordan. Hij vertelt zelf over zijn loopbaan, maar er zijn prachtige beelden uit het seizoen 1997/98, toen een camerateam toegang had tot de club.

Kingdom (seizoen 2) **** - Het klinkt gek: Koreaanse zombiehorror, gebaseerd op een stripverhaal. Het is ook gek, maar wel de moeite waard.

Il Processo **** - Een officier van justitie behandelt de moord op een meisje. Het blijkt haar eigen dochter te zijn, die ze kort na de geboorte afstond. Komt dit geheim naar buiten?

Fauda 3 **** - Een Israëlisch undercoverteam waagt zich in Gaza om twee gijzelaars te bevrijden. Op het puntje van je stoel in dit derde seizoen van Fauda !

Unorthodox ***** - Een vrouw ontsnapt uit haar beklemmende orthodox-Joodse milieu in New York en kiest voor een nieuw bestaan. Een miniserie die je grijpt. Lees hier onze recensie.

Ozark 3 **** - Het doet soms denken aan Breaking Bad : een normaal gezin belandt in de criminele wereld van drugs en gokken. Het derde seizoen van Ozark stelt allerminst teleur, het is misschien wel het beste van de drie.

Kalifat ***** - Een dramaserie over een dreigende aanslag in Stockholm. Weer krijgen die Scandinaviërs het voor elkaar om een ongemeen spannende serie te maken.

Tiger King: Murder, Mayham and Madness **** - Zijn het dierenfluisteraars, sekteleiders, gehaaide zakenlieden, charlatans of valse profeten die zogenaamd opkomen voor de rechten van gekooide dieren in privébezit? Een verbijsterende freakshow over dierentuinen in de VS.

When they see us ***** - Verplichte kost voor wie hem nog niet zag. Het ontluisterende verhaal van een rammelend politie-onderzoek waar vijf tieners van Afro- en Latijns-Amerikaanse komaf de dupe van worden.

Brot: The Valhalla Murders **** - Mooie beelden van IJsland zijn er ruimschoots, maar ook een pakkend moordonderzoek met intrigerende ontwikkelingen. Deze serie gaat verder dan het onderzoek alleen en geeft ook een fijn inkijkje in de privélevens van de rechercheurs.

Formula 1: Drive to survive **** - Troostrijk materiaal voor wie de Formule 1 zo mist, maar ook voor niet-liefhebbers van autoracen. Een verrassende en unieke blik achter de schermen van het circus. Twee seizoenen, respectievelijk over de racejaren 2018 en 2019.

Who killed Malcolm X? ***** - Een documentaireserie over een van de geruchtmakendste moorden in de Verenigde Staten. Ook hier val je soms van verbazing achterover als het gaat om rammelend politiewerk.

The Crown **** - Het is nooit te laat om te beginnen als je deze hebt gemist. Een klassieker inmiddels, met drie seizoenen. Schitterend camerawerk in deze historische dramaserie over het leven van de Britse queen Elizabeth.

Toon **** - Het leven is momenteel al zo serieus, tijd voor wat lucht en lichtheid. Laat dat maar aan Toon over. Een heerlijke reeks komische afleveringen van elk een klein half uur. De onhandige goedzak Toon verovert je hart.

Criminal **** - Spannend? Ja. Spectaculair? Nee. Deze thrillerserie in vier talen moet het niet hebben van bloedstollende achtervolgingen of knallend geweld. Het meekijken met de politieverhoren in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje is wel intrigerend en verrast altijd. Extra voordeel: de afleveringen zijn los te bekijken.

Gomorra **** - Hard, ruw, soms angstaanjagend. Voor de liefhebbers van maffiaseries. Niet gepolijst, wel eerlijk. Inmiddels vier seizoenen ver, dus wie er nog aan moet beginnen, heeft wat in te halen.

The Kominsky Method **** - Oude mannen van dik in de zeventig zijn niet bepaald een sexy onderwerp voor een televisieserie of speelfilm. Maar dat het ook een zeer vermakelijke kijkervaring kan opleveren bewijzen Michael Douglas en Alan Arkin wel.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez **** - Een combinatie van sport - american football - en misdaad. Hoe een succesvolle Amerikaanse sporter compleet doorslaat en aan het moorden slaat.

Sunderland ’Til I die ***** - Speciaal voor de voetballiefhebbers die momenteel niet aan hun trekken komen. Een fascinerend beeld van een bolwerk in verval, compleet met alle oprechte emotie die daaromheen hangt. Vanuit de haarvaten van Sunderland AFC vergeet je dat al het voetbal stil ligt.

Messiah ***** - Wat zou er gebeuren als Jezus terugkeert op aarde? Met dat idee lieten de makers van Messiah hun fantasie de vrije loop.

The Royal House of Windsor ***** - The Crown al gezien? Je wilt meer en je kunt niet wachten tot het volgende seizoen? Dan is dit de perfecte serie om bij af te kicken.

Sex Education 2 **** - Een hitserie over seksuele voorlichting? Ja, dat kan! En wie weet steek je er ook nog iets van op.

Dracula **** - Lekker griezelen! De serie bestaat slechts uit drie delen, maar ze mogen er zijn. Het verhaal van Dracula is al vaak verfilmd, maar nog niet op deze wijze.

De Bende van Jan de Lichte **** - Een Vlaamse serie, gebaseerd op een historische figuur die echt bestond, die in hetzelfde genre past. Lees hier onze recensie over Letter for the King.

Videoland

Gewoon Boef **** - Een eerlijk portret van de meest besproken rapper van ons land. Na het zien krijg je meer begrip voor zijn keuzes.

Babylon Berlin ***** - De makers hadden veel geld tot hun beschikking en hebben dat blijkbaar goed besteed. De personages dansen in Berlijn tussen de twee wereldoorlogen op een vulkaan die uiteindelijk tot uitbarsting komt.

Why women kill ***** - Een feest voor het oog, deze comedy over drie koppels in verschillende tijdperken in hetzelfde huis. De overgangen tussen de tijden zijn vindingrijk, het beeld klopt, de humor is fijn. Kortom: kijken.

Mocro Maffia 2 - Dit vervolg op het eerste seizoen - een regelrechte hit - kwam vervroegd online. Met een opgefriste cast houden de makers het niveau vast.

The Handmaid’s Tale - Niet gerecenseerd, maar wel warm aanbevolen: The Handmaid’s Tale , waarvan er inmiddels drie seizoenen zijn. De science fictionserie over een door christelijke fundamentalisten bestuurd Amerika werd bekroond met een Golden Globe en een Emmy.

NPO Start

Years and Years ***** - Een blik in de toekomst die naar meer smaakt. Zoals onze recensent schrijft: Een somber vooruitzicht inkleuren met zoveel menselijkheid en subtiele humor dat je echt voelt dat we in deze idiote tijden onszelf langzaam onnodig naar de klote helpen.

ZeroZeroZero **** - Wie Gomorra leuk vindt, mag deze serie niet overslaan. Het is een keiharde, ijzingwekkende maffiaserie die zich afspeelt in Italië, Mexico, de VS en Senegal.

My Brilliant Friend ***** - Op NPO Start aangeboden met de Nederlandse titel Mijn Geniale Vriendin : een prachtig Italiaans drama over de vriendschap van twee Napolitaanse meisjes. Het doet verlangen naar meer.

Belgravia **** - Fan van Downton Abbey? Dan is Belgravia misschien iets voor jou. Een kostuumdrama uit dezelfde koker, dat zich afspeelt vlak voor de Slag om Waterloo.

Homeland (seizoen 8) **** - Het laatste seizoen van deze veelgeprezen spionageserie. Carrie Mathison zal gemist worden, zoveel is zeker. In deze slotreeks wordt de blonde agente voor de laatste keer voor de leeuwen gegooid. Het stelt niet teleur. Lees hier onze recensie.

Ziggo/HBO

The Undoing **** - Vooral Nicole Kidman schittert aan de zijde van Hugh Grant en Donald Sutherland. Kidman speelt Grace, een psychiater uit New York die haar man niet zo goed blijkt te kennen als ze dacht.

Veep **** - Een komische serie over de vrouwelijke vice-president van de VS. Te vrezen valt dat de werkelijkheid de fictie inmiddels heeft ingehaald. Vermakelijk is het zeker.

Perry Mason **** - Een remake van de bekende advocatenserie, met een keuze voor een melancholische, maar relatief onbekende hoofdrolspeler.

Succession **** - Geslaagde satire over een Amerikaanse mediamagnaat die zijn bedrijf moet overdragen aan zijn kinderen, maar ze stuk voor stuk de verantwoordelijkheid niet toevertrouwt.

Chernobyl ***** - Indrukwekkend, zeker in deze coronatijd. Ook hier gaat het om een grote bedreiging van de volksgezondheid, maar dan vanwege de kernramp in de toenmalige Sovjet-Unie. Dat de hoofdpersonen geen Russisch spreken maar Engels, heb je ze zo vergeven. Beklemmend.

The Outsider ***** - Een sublieme verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Horror, maar niet eng. Wel bloedstollend spannend, voor wie trek heeft in een thrillerserie die je van begin tot eind bij de lurven pakt.

The Loudest Voice **** - Je weet niet wat je ziet. Zo bouwde Roger Ailes zijn imperium met de Amerikaanse nieuwszender Fox. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een fenomenale Russel Crowe neemt je mee door de tijd langs 9/11, de oorlog tegen terrorisme, #metoo en Trump.

Amazon Prime Video

El Presidente **** - De val van FIFA-baas Sepp Blatter inspireerde de makers van deze serie, die een mooi beeld geeft van hoe corruptie welig kon tieren binnen de wereldvoetbalbond.

AppleTV+

Of all mankind **** - Wat als de Russen als eersten de maan hadden bereikt? Dat is het uitgangspunt van deze serie, waarin de frustratie over de verloren race met de Amerikanen behoorlijk doorklinkt.

The morning show **** - Metoo aan het ontbijt. Reese Witherspoon en Jennifer Aniston spelen de hoofdrol in deze serie over een ontbijtshow op de Amerikaanse televisie, met alle affaires die daarbij horen. Lees hier onze recensie.

Nieuws

menu