Maarten van Rossem haalt opnieuw uit naar Leeuwarden: 'Symbool is een klont'

Weer miljoen kijkers voor De slimste mens ANP

De broers Maarten en Vincent waren eerder dit jaar niet bijster enthousiast tijdens hun bezoek aan Leeuwarden in een aflevering van ‘Hier zijn de Van Rossems’. Donderdagavond, tijdens een aflevering van de kennisquiz ‘De slimste mens’ haalde Maarten van Rossem opnieuw uit naar de Friese hoofdstad.
Lees meer over
Media

Aanleiding was de vraag: ‘Welke scheve toren is het symbool van Leeuwarden?’. Geen van de kandidaten in de finaleweek wist het antwoord. Presentator Phillip Freriks die wist dat Van Rossem de stad voor het programma met zijn broer en zus had bezocht, speelde de vraag door naar de juryvoorzitter.

Minderwaardigheidscomplex

Van Rossem: ,,Die Oldehove is typisch voor een dorp met een minderwaardigheidscomplex. Dat het symbool van je stad een scheve klont is.’’ Daarvoor had hij uitgelegd waarom de toren bij de bouw was gaan verzakken. Saillant detail: de Oldehove moest bij de bouw de Domtoren van Utrecht - op dat moment de hoogste toren van het land - naar de kroon steken. Utrecht is de woonplaats van de oud-hoogleraar.

Alleen de broers Maarten en Vincent bezochten overigens Leeuwarden, want de gezondheid van Sis liet een bezoek aan de Friese hoofdstad tijdens de opnameperiode niet toe. De twee konden geen waardering opbrengen voor de Achmeatoren en stoorden zich aan het gebruik van het Fries . In een eerder seizoen bezocht het trio Franeker, waar ze zich beter leken te vermaken .

‘Grande finale’

Vrijdagavond wordt de winnaar van 'De slimste mens' bekend tijdens de ‘grande finale’ met daarin nieuwslezeres Astrid Kersseboom, operazangeres Francis van Broekhuizen en sportcommentator Jeroen Grueter.

Nieuws

menu