Lekkers op Netflix: 6 culinaire kijktips

Tips voor urenlang culinair kijkplezier op Netflix. FOTO SHUTTERSTOCK

Restaurantbezoek zit er voorlopig (weer) even niet in, maar gelukkig kun je ook vanuit je eigen huiskamer genieten van andermans keuken en kookkunsten. Popcorn en afstandsbediening bij de hand: deze serieuze en iets minder serieuze titels op Netflix zijn goed voor urenlang culinair kijkplezier. 
Lees meer over
Media

Chef’s Table: gastronomisch inkijkje 

Aanschuiven aan de chef’s table van een sterrenrestaurant is maar voor weinig mensen weggelegd. Voor de minder gelukkige liefhebbers van gastronomie onder ons is Chef’s Table op Netflix een haalbaar (en betaalbaar) alternatief. Deze voor een Emmy genomineerde docuserie geeft je een exclusief en inspirerend inkijkje in de keukens en levens van ’s werelds bekendste chefkoks. Heb je je buik nog niet vol na 30 afleveringen, dan kun je je tegoed doen aan de spin-offs Chef’s Table France en Chef’s Table BBQ. 

Salt Fat Acid Heat: basisprincipes voor succes 

Als je weet hoe je om moet gaan met de elementen zout, vet, zuur en hitte, kun je elk gerecht fantastisch bereiden. Op basis van die filosofie schreef chef-kok en culinair schrijver Samin Nosrat het kookboek Salt, Fat, Acid, Heat. Op Netflix kun je kijken naar de gelijknamige 4-delige serie. Elke aflevering besteedt aandacht aan 1 van de basisbeginselen van het koken volgens Nosrat. Ze onderzoekt de eigenschappen van vetten in Noord-Italië, duikt in de wereld van zout in Japan, ontrafelt de kracht van zuur in Mexico en gaat in Californië aan de slag met hitte. Leuk om naar te kijken en je steekt er ook nog iets van op. 

Nailed it: met een korrel zout 

Een vermakelijke serie voor wie niet vies is van een beetje leedvermaak. In Nailed it nemen weinig getalenteerde thuisbakkers het tegen elkaar op in de strijd om een geldprijs van 10.000 dollar. In 2 rondes moeten de deelnemers ingewikkelde baksels van topbakkers namaken. De titel van deze serie mag je met een flinke korrel zout nemen, want de resultaten van de amateurbakkers zijn doorgaans om te gillen zo slecht. Dat is precies wat de serie de moeite waard maakt. Er zijn meerdere spin-offs van Nailed it beschikbaar op Netflix. Ook geschikt voor kleinere kijkers.

Somebody feed Phil: eten als verbindende factor 

In dit culinaire reisprogramma reist Phil Rosenthal, maker van de comedyserie Everybody loves Raymond, de wereld rond op zoek naar lokale keukens en culturen. Eten speelt een hoofdrol, al gaat het in deze serie niet zozeer over smaak als wel de verbindende kracht van samen tafelen. Hoe verschillend mensen en hun achtergronden ook zijn, we houden allemaal van goed eten. Vanaf 30 oktober 2020 kun je kijken naar het 4de seizoen.

Rotten: geheimen van de voedingsindustrie 

De meest serieuze titel in dit rijtje. Heb jij enig idee wat nu echt het verhaal achter het voedsel op je bord is? Rotten duikt in de problemen van de voedselindustrie en beneemt je en passant af en toe flink de eetlust. In 2 seizoenen met elk 6 afleveringen komen verschillende producten aan bod, van melk tot pinda’s en van kabeljauw tot pure chocolade. De praktijken in de voedingsindustrie en -handel blijken schimmig en soms zelfs crimineel.

Julie & Julia: 1 jaar, 254 recepten 

De film Julie & Julia vertelt het waargebeurde verhaal van Julia Child (een rol van Meryl Streep) en Julie Powell (gespeeld door Amy Adams). Julie mist spanning in haar leven en daagt zichzelf uit om in 1 jaar tijd alle recepten uit Mastering the Art of French Cooking, het beroemde kookboek van haar grote voorbeeld Julia, te maken. Dat zijn er maar liefst 254. Ze beschrijft haar ervaringen op een foodblog. De film leverde Streep een Oscarnominatie op voor beste vrouwelijke hoofdrol.

Nieuws

menu