Kun jij ook geen PlayStation 5 kopen? Dat kan nog wel maanden duren (maar het kan ook morgen zomaar zover zijn)

De PlayStation 5. FOTO SONY

Iedere dag vroeg opstaan, in de hoop dat er een ‘drop’ komt bij Bol.com, CoolBlue of een andere aanbieder van de PlayStation 5. Gamers speuren al maanden naar de nieuwste console van Sony.
Lees meer over
Media

Nieuwe voorraad PlayStation 5!

Oh.

Nog een nieuwe voorraad!

Oh.

Een gamer omschreef het gevoel dat veel liefhebbers zo langzamerhand krijgen perfect: de PS5 is net een ijsverkoper die de straat in komt rijden, met allemaal kindjes die erachteraan rennen, maar niet stopt. Het is een ongrijpbaar fenomeen. Al weken circuleren er geruchten dat Bol.com duizenden stuks in de verkoop gaat doen. Fanatieke gamers staan iedere ochtend vroeg op, refreshen hun F5-knop tot deze het begeeft, maar helaas: de ‘drop’ komt maar niet.

En als er dan ergens, bijvoorbeeld in het buitenland, een aantal PS5-consoles op de markt komt, dan heb je als Nederlander geen schijn van kans. Er is wereldwijd schaarste wat de PlayStation 5 betreft, daar deze al sinds de lancering in november vorig jaar continu is uitverkocht.

Wehkamp bood deze week een handjevol aan. Je kon telefonisch je bestelling doen. Maar gamers worden via Twitter en chatgroepen als Discord en Telegram vrijwel live op de hoogte gehouden van het aanbod. Dus binnen enkele seconden was Wehkamp totaal onbereikbaar geworden.

Het kan zomaar zo zijn dat Bol.com of CoolBlue snel wel nieuwe consoles aanbiedt, maar deze zullen dan gezien de enorme populariteit al snel uitverkocht zijn. En snel betekent in dit geval ook echt snel: binnen enkele minuten.

Behalve de populariteit is er nog een aantal redenen te noemen waarom de PlayStation 5 momenteel zo moeilijk te verkrijgen is. We gaan er hieronder wat dieper op in.

Scalpers

Het is een wat lastig woord, maar scalpers maken gebruik van ‘bots’ om te jagen op lucratieve goederen, in dit geval de PlayStation 5 (PS5). Dat houdt in dat zij speciale programmaatjes hebben waarbij ze op allerlei sites al automatisch zijn ingelogd en de benodigde betaal- en adresgegevens al klaarstaan. Op het moment dat de sites een voorraad droppen, worden deze direct - binnen enkele seconden - opgekocht door deze bots. Je kunt je als consument wel proberen tussen te wurmen, maar moet het in principe wel opnemen tegen robots. Succes ermee. Het enige wat je sowieso kunt doen, is geduldig wachten tot er voorraad is in de stenen winkel - mits die dan weer open is.

Het idee van de ‘opkopers’ is dat zij de software gebruiken om de PS5 vervolgens weer voor torenhoge prijzen te koop zetten. Door de schaarste van het product kom je op sommige sites al consoles tegen die voor 1000 euro/dollar/pond van de hand worden gedaan. En dat terwijl de prijs die Sony hanteert in Nederland op 499,99 euro is vastgesteld. Scalpers hebben wereldwijd al tientallen miljoenen verdiend, aldus een gamingsite . Aanbieders proberen er wel wat aan te doen voor de PlayStation als bundel te verkopen, dus samen met een aantal games of een extra controller. Dat zou het voor scalpers minder aantrekkelijk moeten maken om de PS5 op te kopen, is het idee erachter. Of dat daadwerkelijk zal helpen, is onduidelijk.

Hoewel het voor de gewone consument zeer frustrerend is, is het op deze manier opkopen van dit soort producten niet illegaal. Ook bij ticketverkoop komt dit immers voor. Zolang de consument bereid is een hogere prijs te betalen, zal die markt blijven. Aangifte doen van kapende robots zal geen zin hebben.

Het gebeurt overigens niet alleen bij de PS5. Scalpers richten zich al jaren op allerlei ‘hot items’. Opvallend is dat, toen er aan het begin van de coronacrisis in veel landen een run was op toiletpapier, scalpers grote partijen hebben opgekocht.

,,Er is duidelijk een schaarste bij de nieuwe generatie spelconsoles PlayStation 5 en Xbox Series X en S’’, ziet ook Saskia Bierling, woordvoerster bij Autoriteit Consument en Markt (ACM). ,,Dat is natuurlijk heel vervelend voor consumenten die dit product willen aanschaffen, zeker als ze het nu graag willen gebruiken.’’

En volgens de wetten van de economie leidt schaarste tot hogere prijzen. ,,En net als met andere schaarste zijn er dan mensen of partijen die die economische wet in hun voordeel proberen te gebruiken’’, omschrijft Bierling het scalpen. ,,Een spelconsole is weliswaar een leuk hebbeding -zeker in deze coronatijd - maar het is aan de consument zelf om te bepalen of hij bereid is om een premium op de oorspronkelijke prijs te betalen. Verboden is dat niet. Dus kunnen wij het ook niet verbieden.’’

Coronavirus

In veel landen zijn door coronamaatregelen de winkels dicht en dat maakt fysieke verkoop vrijwel onmogelijk. Een nachtje doorhalen in je slaapzak voor de MediaMarkt is er dus niet bij. Ook afhaal is lang niet overal mogelijk. Je bent als consument dus overgeleverd aan de grillen van online-verkoop (en daar wachten de robots op je). We werken meer thuis, hebben minder te doen en meer mensen richten zich op gaming. Een nieuwe console is dan een ultiem hebbedingetje. Maar ook in fabrieken is het virus doorgedrongen. Die draaien lang niet allemaal op volle kracht, terwijl de vraag naar producten veel forser is dan gemiddeld.

Chips

Dat merkt ook technologiebedrijf Advanced Micro Devices (AMD). Daar worden microprocessoren en videokaarten gemaakt. Het bedrijf levert chips voor de PlayStation 5 en ook de nieuwe Xbox van Microsoft. AMD schreef vorig jaar recordcijfers en nu kan de productie-afdeling de vraag naar chips niet meer aan. Sony zal moeten wachten op de onderdelen, tot AMD de boel op orde heeft en een flinke zwengel aan de productie geeft. CEO Lisa Su gaf ook ruiterlijk toe een krapte te verwachten die tot ver in 2021 reikt, in ieder geval tot halverwege dit jaar.

Nieuws

Meest gelezen