Tweede Kamer neemt NPO zwaar onder vuur na misstanden bij DWDD. 'Ook stoppen met flut- contracten'

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) tijdens een mediadebat met Kamerleden over de werkcultuur, de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media.

De NPO ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer. Partijen plaatsen vraagtekens bij de onafhankelijkheid van een onderzoek naar de werkcultuur bij de publieke omroep, na misstanden bij De Wereld Draait Door (DWDD).
Lees meer over
Media

Ook wil een groot deel van de Kamer af van ‘flutcontracten’ en schimmige salarisconstructies bij de omroepen.

PVV, CDA, SP en ChristenUnie (CU) trekken de onafhankelijkheid in twijfel van het door de NPO aangekondigde onderzoek naar de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. CDA-Kamerlid Lucille Werner vraagt zich af of de NPO wel opdrachtgever kan blijven van het onderzoek. „Dat is de slager die z’n eigen vlees keurt”, zei Werner maandag in een Kamerdebat over de mediabegroting.

Kritiek op keuze voor oud-minister

PVV en SP bekritiseren bovendien de keuze van de NPO om oud-minister Martin van Rijn (PvdA) aan te stellen als voorzitter van de onderzoekcommissie. „Het gaat om misstanden bij BNNVARA, de omroep van de PvdA”, zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma. „Van Rijn is van de PvdA, net als Mariëtte Hamer, die hem gaat bijstaan.” Bosma noemt ook voormalig PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam, die tot vorige maand topbestuurder bij de NPO was.

Volgens SP’er Peter Kwint maakt de NPO zich met Van Rijn ,,onnodig, ontzettend kwetsbaar’’. „Waarom laat je het onderzoek nou weer doen door een oud-politicus?”, vraagt Kwint. „Waarom wordt daar niet een wetenschapper voor aangewezen die veel meer verstand van zaken heeft?”

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) zegt ,,niet te twijfelen aan de onafhankelijkheid en deskundigheid van Van Rijn’’. Volgens Uslu heeft de NPO het opdrachtgeverschap van het onderzoek gedelegeerd aan Van Rijn, die op zijn beurt het onderzoek door een extern bureau laat uitvoeren.

‘Een eikel is nog steeds een eikel’

Veel partijen zijn boos over de grote hoeveelheid tijdelijke contracten bij de publieke omroep. Daarvan was ook sprake bij DWDD , waardoor een deel van de redacteuren niet in verzet durfde te komen tegen grensoverschrijdend gedrag door presentator Matthijs van Nieuwkerk. „Een eikel is nog steeds een eikel, óók als je een vast contract hebt”, zegt Kwint. „Maar met meer vaste contracten maak je de kans een stuk groter dat mensen zich verenigen en uitspreken.”

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis pleit voor meer zekerheid voor tv-programma’s, zodat omroepen meerdere jaren kunnen uitzenden en zo betere contracten kunnen aanbieden. Ook CDA en GroenLinks zijn daar voorstander van. „De publieke omroep moet onmiddellijk stoppen met dit soort flutcontracten”, vindt Lisa Westerveld (GroenLinks).

‘Rookgordijn blijft vuistdik hangen’

Als het aan de VVD ligt, komt er een ‘transparantieregister’ voor de NPO waarin alle kosten per zender en per programma te vinden zijn. Nu is het volgens de VVD totaal onduidelijk wat programma’s kosten en welk salaris presentatoren krijgen. „Het rookgordijn op het Mediapark blijft vuistdik hangen”, zegt VVD-Kamerlid Pim van Strien.

Staatssecretaris Uslu zegt met de omroepen in gesprek te gaan over tijdelijke contracten. „Dit moet anders. Ik wil die verandering ook echt zien.” Over het VVD-idee voor een ‘transparantieregister’ is ze minder enthousiast: „Dat voorstel gaat een tikkeltje te ver.”

Nieuws

menu