Gamereview | Zombiehumor met Ray’s The Dead

Het is heerlijk om even onder te duiken met Ray’s The Dead, een donkere maar vrolijke retro-actiegame met niet al te veel pretenties. Met teksten die wemelen van de woordspelingen en muziek waar de echo van Michael Jacksons Thriller lekker in doorklinkt is dit een fijne indiegame.

Beeld uit de game Ray's The Dead.

Beeld uit de game Ray's The Dead.

Goed, we wachten allemaal in spanning op de pracht en praal die de nieuwe Xbox en Playstation 5 te bieden hebben en in de tussentijd houden veel uitgevers hun troeven nog even achter de hand. Gelukkig trekken kleine, onafhankelijke gamebedrijfjes zich hier niet te veel van aan. Waarom zouden ze ook?

In dit geval wordt ook bij lange na niet het uiterste uit de techniek van de huidige generatie spelcomputers gehaald, maar dat is ook niet per se noodzakelijk om een vermakelijke game te maken.

De wordingsgeschiedenis van Ray’s The Dead gaat terug tot 2005. Toen verscheen Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse, een game die niet uitsluitend vanwege de geestige (sorry) titel uitgroeide tot een cultklassieker. Daarin gaat een zombie een verdorven stadje te lijf, onder andere door erop te plassen.

Een paar van de makers van die game duiken na al die jaren nu met Ray LaMorte weer op. Deze dode antiheld komt weer min of meer tot leven op een klassieke begraafplaats. Daar is een mad scientist bezig met kwalijke zaken door lijken leeg te zuigen.

Ray moet op onderzoek uitgaan en kan zijn zoektocht alleen volbrengen als hij erin slaagt voldoende zombies op de been te brengen om allerlei puzzels op te lossen en tegenstanders te verslaan.

In zijn beste momenten zie je waar de makers hun inspiratie vandaan hebben gehaald: het verzamelen van voldoende zombies om een opdracht te kunnen uitvoeren kennen we van een game als Pikmin.

Die puzzels zijn soms best ingewikkeld, maar dat geldt helaas niet voor het vechtsysteem. In feite hoef je niet veel meer te doen dan obstakels ontwijken en op de juiste momenten (op de Playstation) flink op de R2-knop drukken. Dit is een flink minpunt, want het haalt veel mogelijke spanning uit het spel.

Toch is het oordeel over Ray positief. De retrolook, de heerlijke muziek, het absurde verhaal en de aaneenschakeling van woordgrappen in het verhaal zorgen voor een melig horrorsfeertje. Volgens de makers laat het avontuur zien dat het nooit te laat is om jezelf te leren kennen en te vergeven.

,,Sla wat stuk en eet wat hersenen, maar wij geloven dat je onder het rottend oppervlak de onderliggende boodschap zult vinden dat het nooit te laat is voor een tweede kans’’, zegt Shawn Halwes, een van de makers.

Die diepere laag moet je wel willen zien, maar ook daarzonder is Ray’s The Dead het spelen waard. En, kondigt de studio trots aan, de game is binnenkort ook gewoon te spelen op de nieuwste Playstation. Horrorliefhebbers met een Nintendo Switch moeten geduld hebben tot volgend jaar.

Ray’s The Dead, voor Playstation 4 en PC. Ontwikkelaar en uitgever Ragtag Studio. Leeftijd 16+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play