Gamereview | Skateboardlegende Tony Hawk heeft de eeuwige jeugd

Skateboardgames? Van twintig jaar geleden? Opnieuw uitbrengen? Dat klinkt als een héél slecht plan – behalve als het om de games gaat waaraan Tony Hawk zijn naam verbond.

Beeld uit Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Beeld uit Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Skateboardlegende Tony Hawk, inmiddels de 50 gepasseerd, is nog steeds een naam die bij jongeren tot de verbeelding spreekt. De Birdman wist op zijn skateboard zulke fantastische trucs uit te halen, dat hij bij miljoenen nog op het netvlies staat gebrand.

Nog belangrijker voor gamers: de videospellen waaraan Hawk zijn naam verbond, waren twee decennia geleden een klasse apart. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 zijn daarom uit de mottenballen gehaald en netjes opgepoetst.

Het is altijd de vraag of zo’n poetsbeurt werkt. Soms zijn games gewoon niet leuk meer, zoveel jaar na dato. Maar het feit dat studio Vicarious Visions is ingeschakeld voor deze klus wekt al enig vertrouwen. Zij brachten ook een oude gameheld als Crash Bandicoot succesvol weer tot leven.

Ook met Pro Skater 1 + 2 is de missie geslaagd. Er is overduidelijk met liefde naar de oude games (uit 1999 en 2000) gekeken, maar ook met het besef dat games alleen weer opnieuw gespeeld gaan worden als het leuk is om ze te spelen. De besturing werkt op de nieuwe spelcomputers prima en het voelt echt alsof je met gelukte grinds, ollies en kickflips fysiek het uiterste uit jezelf hebt gehaald – een knappe prestatie want je drukt uiteindelijk alleen maar op een paar knopjes op je controller.

Vanuit retro-perspectief is het ook een feest, vooral voor de oren. De games hadden destijds een fantastische soundtrack, met namen als de Dead Kennedy’s en Rage Against the Machine. Die oude songs keren gewoon terug in deze nieuwe versie – en klinken nog steeds super. Maar de makers voegen hier ook een flink aantal nieuwe liedjes toe, die naadloos passen.

Tony Hawk was een absolute cultheld, die in tal van bioscoopfilms verscheen en genereus geld doneerde voor de aanleg van honderden skateparks in de Verenigde Staten. Het voelt nu nog steeds goed om als die legende over Venice Beach te skaten.

Misschien nog wel het beste aan de serie was dat de makers zichzelf niet zo serieus namen. Het is een sportgame, maar wel een waarin ook een compleet mislukte actie tot vermaak kan leiden. Dat gevoel is er ook nu weer.

Tot 2015 verschenen er tal van Tony Hawk skateboardgames. In dat jaar zag Pro Skater 5 het licht, maar die was lang zo goed en leuk niet als de eerste twee delen. Waarschijnlijk gaan we die niet weer terugzien, en dat geeft niks. Zo blijft Tony Hawk een legende, ook in games.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+ 2 , ontwikkelaar Vicarious Vision, uitgever Activision. Voor Playstation 4, Xbox One en PC, leeftijd 12+

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Play
Gaming