Gamereview | Scott Pilgrim is terug, maar waarom?

Een tamelijk obscure game uit 2010 opnieuw uitbrengen, daar zit vast een verhaal achter. En ja, er is een reden waarom tien jaar na dato opnieuw Scott Pilgrim vs The World: The Game verschijnt. Dit is het spel dat hoort bij de bioscoopfilm die destijds niet zo succesvol was, maar in de afgelopen jaren uitgroeide tot een cult-klassieker.

Beeld uit de game Scott Pilgrim vs. The World

Beeld uit de game Scott Pilgrim vs. The World

Die film wordt opnieuw uitgebracht, dus waarom zou je dat met de game ook niet opnieuw doen? Daar valt wat voor te zeggen, maar het was mooi geweest als gamestudio Ubisoft deze heruitgave iets beter had opgepoetst.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game is dus een videogame die gebaseerd is op de film, die weer zijn oorsprong vond in de stripboeken waarmee het allemaal begon. Destijds kreeg het spel lovende recensies, vooral in de Verenigde Staten en Canada.

Maar het was toen al een retrogame, die eruitzag alsof ‘ie voor de eerste generatie spelcomputers was gemaakt. Met behoorlijk wat jatwerk. Het beginscherm waarin je je personage moet kiezen is een regelrechte kopie uit Mario 2 .

De makers reppen ook over het 8 bit hart van Scott, dat hij is verloren aan Ramona Flowers. En het is een grappige vondst: Scott Pilgrim vs. The World wordt geafficheerd als ‘love story’, maar dan wel eentje waarin de hoofdpersoon moet afrekenen met de zeven ‘evil exes’ voor hij Ramona in zijn armen kan sluiten.

Wat zich dan ontrolt – van links naar rechts over het scherm, als een ouderwetse sidescroller – is een lange knokpartij. Scott slaat zich een weg door Toronto en andere ijzige Canadese omgevingen. Het is rammen op de toetsen op je controller om alle vijanden die je onderweg tegenkomt te verslaan.

Leuk? Soms wel. Natuurlijk verbeteren je vaardigheden naarmate je meer neighbourhood bullies tot moes slaat, schopt of stampt. En de game ziet er inderdaad super retro uit, maar ik vraag me af of dat helemaal bewust is. In 2010 zag dit er vast uit als een goed nagemaakte retrogame, maar anno 2021 is de korreligheid van het beeld soms erg groot en ziet het er op moderne televisie gewoon niet scherp meer uit.

Het geluid is wel een heerlijke duik terug in de tijd en niet voor niets geldt de soundtrack van Scott Pilgrim ook als een klassieker. Natuurlijk heet deze editie de ‘complete edition’ waarbij eerdere extra episodes zijn toegevoegd. Ook een verbetering is de mogelijkheid om online een potje te kunnen knokken, een extraatje dat in 2010 node werd gemist.

Al met al mist deze heruitgave toch te veel van de ‘ware liefde’ die de makers aan Scott toedichten. Een complete make-over was beter geweest. En dan had dit een game kunnen zijn zoals Shovel Knight, dat weliswaar de look & feel heeft van een game voor de 8 bit-spelcomputers, maar overduidelijk gemaakt is met de modernste technieken.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game , voor Xbox One, PS4 en Nintendo Switch. Ontwikkelaar: Engine Software en Ubisoft, uitgever Ubisoft. Leeftijd 12+


Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play