Gamereview | Racen op drie wielen in Speed 3 Grand Prix

Het is een vaak gehoorde kritiek op de ultra realistische Formule 1-racegames van Codemasters. De game benadert zo de werkelijkheid dat ook virtueel elk foutje wordt afgestraft. Gewoon even onbezonnen racen en niet meteen in de vangrail liggen, zou ook wel eens leuk zijn.

Beeld uit 'Speed 3 Grand Prix'.

Beeld uit 'Speed 3 Grand Prix'.

Met de arcaderacer Speed 3 Grand Prix springt Mindscape in dat gat. Of tenminste, de ontwikkelaar doet een poging.

De aankondiging belooft een game bomvol actie en explosief racegeweld. Nou dat klopt. Al in de eerste ronde stuiteren de wagens over elkaar heen en ontploffen ze tegen de vangrail. De crash van Romain Grosjean in de Grand Prix van Bahrein is er niets bij.

Gelukkig vallen er geen slachtoffers, want de wagens kunnen al snel verder. Dat gebeurt ook als je in een poging om iemand van de baan te tikken zelf tegen de vangrail spint en zonder wielen in het gras staat. Een paar plekjes verlies en doorgaan. Precies zoals het hoort in een arcaderacer.

Klinkt goed, tot dusverre. Maar na een paar racers beginnen de crashes al te irriteren. Dan zie je twee concurrenten voor je rijden en weet je al dat ze in de volgende bocht gaan crashen. En ja hoor, daar vliegen ze al door de lucht. Het is niet zo moeilijk om te voorspellen wat er daarna gaat gebeuren.

Het toppunt is wel dat het niets uitmaakt wannneer je een achterwiel of voorwiel verliest na een beuk tegen de muur. Je kunt gewoon door en op drie wielen de tegenstanders inhalen. We rolden van de bank van het lachen toen we op drie wielen een race wonnen. Natuurlijk draait het in Speed 3 niet om realisme, maar je kunt ook overdrijven.

Er mankeert wel meer aan. De circuits doen nogal doods aan. Natuurlijk is het coronatijd en zijn lege tribunes eerder regel dan uitzondering. Maar dat hoeft toch niet in een game? Wel is er variatie. Het ene moment rij je de zonsondergang tegemoet in een woestijn, even later race je door een neonverlicht Tokio. Het leukste circuit is dat met een kruispunt, waar spectaculaire crashes op de loer liggen.

Dan nog de beschikbare racewagens. Die zijn allemaal hetzelfde. Je kunt ze alleen een kleurtje geven. Eentje doet denken aan een oude Benetton-wagen waarin Jos Verstappen nog zijn rondjes reed en met enig inbeeldingsvermogen is de naam van raceteam McLaren ook te ontdekken.

Voor even is Speed 3 grappig, maar de game voelt onaf aan. Grafisch lijken we tien, twintig jaar terug in de tijd te gaan. Het concept van zonder poespas racen in een Formule-wagen heeft zeker potentie, maar de uitwerking kan stukken beter.

Speed 3 Grand Prix. Gespeeld op Xbox360, ook voor PS4 en Nintendo Switch. Ontwikkelaar en uitgever Mindscape. Leeftijd 7+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play