Gamereview | Lekker retro met Cyber Shadow

Komt het misschien door de coronapandemie, dat veel mensen terugverlangen naar ‘die goeie ouwe tijd’? Voor hen is Cyber Shadow een heerlijk staaltje escapisme. Terug naar de tijd dat gamehelden uit een beperkt aantal pixels bestonden en om de haverklap doodgingen.

Beeld uit de game Cyber Shadow

Beeld uit de game Cyber Shadow

Het is toch wel een van de meest opvallende veranderingen in games: doodgaan en ‘terug naar af’ is er tegenwoordig vrijwel niet meer bij. Er zijn uitzonderingen, zoals Demon’s Souls waarin elke uitglijder meedogenloos wordt bestraft met ‘game over’. Maar in de meeste spellen wemelt het van de ‘savepoints’: als je dat hebt gehaald kun je nooit verder terugvallen dan naar dat punt in het spel.

Cyber Shadow bootst heel goed de sfeer van een game uit de jaren 80 na, inclusief het veelvuldig doodgaan. Zulke retrogames zijn de laatste jaren behoorlijk populair, ondanks de zeer beperkte grafische kwaliteiten. Wat mij betreft verdienen ze veel sympathie, want ze moeten zich nu wel staande zien te houden in een wereld waarin vooral hightech-games verschijnen met verbluffende vormgegeven hoofdpersonen en decors.

Cyber Shadow is ook een goede game, gemaakt door een onafhankelijke gamestudio maar inmiddels op alle spelcomputers te spelen. De decors, de muziek en het spelverloop zijn volkomen wat je verwacht van zo’n spel. De hoofdpersoon is Shadow, die wordt gewekt uit zijn cyberslaap om Mekacity te redden.

 

Zo begint een avontuur dat zich van links naar rechts over het scherm ontrolt: springen, vechten, klimmen en verder. Je zou Shadow zo kunnen vervangen door Mario en denken dat je Super Mario Bros (1985) aan het spelen bent. De principes zijn precies hetzelfde, al is de sfeer hier een stuk grimmiger en wacht er aan het einde geen prinses.

Het spel is duidelijk verwant aan Ninja Gaiden (1988), maar heeft de moeilijkheidsgraad van die klassieker wel een beetje losgelaten: er kan af en toe gesaved worden. Shadow wordt ook sterker naarmate hij meer vijanden verslaat en kan gaandeweg nieuwe wapens toevoegen aan zijn arsenaal.

De makers schuwen daarbij moderne invloeden niet: zo kun je een drone inzetten die op jou afgevuurde kogels absorbeert. De bossfights zijn het hoogtepunt van de game. De tegenstanders hebben zeer originele vaardigheden en hier overleef je alleen maar als je zeer geconcentreerd en snel handelt. Dat kan zeker tot wat frustratie leiden, maar uiteindelijk geeft het ook weer die retrovoldoening die je in huidige games zelden voelt: hèhè, eindelijk dit level gehaald!

De makers van Cyber Shadow lieten eerder met Shovel Knight al zien dat ze heel goed weten hoe je zo’n ouderwetse game toch interessant kunt maken. En ook dat ze snappen dat je voor zo’n avontuur niet de hoofdprijs kunt vragen. Voor 19,99 euro is dit een prima spel.

Cyber Shadow , ontwikkelaar: Mechanical Head Studios. Uitgever: Yacht Club Games. Voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en 5, Xbox One. Leeftijd 10+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play