Gamereview | Kruipen en sluipen met kale killer

De vraag kwam onlangs voorbij in een online quiz. ‘Wat is de naam van het kale gamekarakter dat een barcode in zijn nek draagt’. Die wist ik. Agent 47 natuurlijk. Ik wist ook de naam van de game, maar Hitman leverde geen bonuspunten op helaas.

Een scène uit Hitman 3.

Een scène uit Hitman 3.

Ik wist het ook omdat ik net daarvoor Hitman 3 had geïnstalleerd op de PS4. Agent 47 trapt daarin het gamejaar 2021 op fraaie wijze af. Het is een mooie afsluiting van de trilogie, nadat de serie in 2016 nieuw leven werd ingeblazen.

Het recept van de voorgaande twee delen van de trilogie is onveranderd. In een enorme open wereld gaat onze kale killer weer op zoek naar doelwitten, die hij op professionele wijze uitschakelt. Met een stukje ijzerdraad, met blote handen of met een gericht schot uit zijn pistool met geluiddemper.

Het is weer sluipen en kruipen op hoog niveau. Je voelt je een echte James Bond. Of gewoon een echte Agent 47.

De actie begint in Dubai, op een moderne wolkenkrabber. Eenmaal binnen kun je verschillende wegen kiezen. In je eigen kloffie blijven sluipen of bijvoorbeeld een kelner overmeesteren om vervolgens in zijn pakje de jacht te vervolgen. Dan is ineens het mixen van een giftig drankje een mogelijkheid om een target uit te schakelen.

Na de missie in de woestijnreis je naar Engeland om je kruip en sluip-skills te gebruiken in een landhuis vol geheime gangen. Argentinië, China, de game zit vol prachtige locaties.

Tot grote verrassing heeft Hitman 3 op de Playstation ook de mogelijkheid om in virtual reality te spelen. Eindelijk konden we de dure VR-bril weer eens afstoffen.

In virtual reality voel je je nog veel meer Agent 47. Je dient echt met je handen te bewegen om een wurgkoordje om de nek van een vijand te leggen of om iemand met de vuist knock-out te slaan. Het is alleen jammer dat de move-controllers in de kast blijven. Dat had het nog leuker gemaakt.

Ook doemen oude frustraties weer op. Soms wil je gewoon even niet sluipen en er lekker op los knallen. Zelden levert dat resultaat op. Als de bewakers je opmerken, leg je zonder twijfel het loodje. Bij de nieuwe poging toch maar in de schaduw blijven sluipen, er zit niets anders op.

Het is gelukkig geen straf, zeker niet voor de echte stealth-fans. Hitman 3 is dan wel de afsluiting van een trilogie, maar Agent 47 laat zien dat zijn houdbaarheidsdatum nog verre van verstreken is. De barcode in zijn nek zal dat ongetwijfeld bevestigen.

Hitman 3. Gespeeld op PS4 (VR), ook verkrijgbaar op PS5, Xbox One en Series X en PC. Ontwikkelaar IO Interactive, uitgever Square Enix. Leeftijd 18+.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play