Gamereview | FIFA is toe aan echte vernieuwing

Het is altijd een dag waar voetballiefhebbers op zitten te wachten. De traditionele releasedag van de nieuwe FIFA-game viel dit jaar op 9 oktober. Meteen barstte het nieuwe online voetbalseizoen in alle hevigheid los.

Een scène uit FIFA 21.

Een scène uit FIFA 21.

Bij ons ook. Met mijn zoon samen in het rood-wit van Ajax in de Champions League gestapt. Wat een genot, was onze eerste reactie. Eindelijk weer eens voetballen voor volle tribunes.

We zaten er meteen lekker in. Atalanta met 3-1 aan de kant geschoven, Liverpool met 3-0 en toen we tegen elkaar speelden, eindigde het duel tegen Midtjylland in 1-1. Een opluchting, want van mijn kant kost winnen tegenwoordig de nodige moeite.

De vraag die we onszelf stelden na de eerste potjes FIFA 21 was of er nou zoveel verschil was met de voorganger. Het antwoord was kraakhelder: nee. De verschillen met editie 20 zitten hem in de details.

Zo kun je looplijnen van de speler zonder bal nauwkeuriger bepalen. Maar dat frustreert eerder dan dat het voor plezier zorgt. Zelden leverde het ons de vrije doorgang op die we voor ogen hadden.

De nieuwigheidjes vind je vooral buiten de lijnen

Nadat we onze eerste Champions League hadden gewonnen, zijn we maar eens op zoek gegaan naar wat wel anders is. Eentje viel meteen op. FIFA is niet meer automatisch verzekerd van alle licenties. In de Serie A speelt naast Juventus nu ook AS Roma onder een andere naam. Gelukkig is Ronaldo wel gewoon van de partij bij Piemonte Calcio. Verder geen commentaar op de hoeveelheid teams en spelers, die is als vanouds gigantisch.

Eén ding is duidelijk, voor een traditioneel potje voetbal tegen elkaar of de computer hoef je FIFA 21 niet aan te schaffen. De veranderingen zitten elders. In Ultimate Team bijvoorbeeld. Het online-gedeelte blijft degelijk, de actie op het veld prima. Al is snelheid nog altijd te belangrijk en moet je houden van korfbaluitslagen. De nieuwigheidjes vind je vooral buiten de lijnen.

Voor echte verandering moet je bij de carrière-mode zijn. Daar is duidelijk wel tijd ingestoken. Vooral de mogelijkheid om wedstrijden te simuleren is welkom. Tegen mindere teams hoef je niet het hele potje te spelen. Tegelijkertijd kun je wel een oogje in het zeil houden. Kom je achter, dan is ingrijpen mogelijk.

Is dat voldoende? Er knaagt iets. En dat is het gevoel dat de makers van FIFA dit jaar niet alles uit de kast hebben getrokken. Alle ballen op de nieuwe generatie consoles, zo’n spelletje zal het wel zijn. Laten we het hopen, want er is genoeg aan te merken op FIFA 21. Al blijft een virtueel potje voetbal altijd fijn. Zeker met fans op de tribune.

FIFA 21 , gespeeld op PS4. Ook voor Nintendo Switch, PC en Xbox One. Ontwikkelaar en uitgever EA. Leeftijd 3+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Gaming
Play