Gamereview | Een super najaar met jarige Mario

Het wordt een najaar om van te smullen. Voor fans van Super Mario zou een nieuwe lockdown niet eens zo slecht uitkomen. De Super Mario-reeks bestaat 35 jaar en Nintendo viert dat groots. Een vracht aan games met de besnorde loodgieter in de hoofdrol komt op ons af.

Super Mario 3D All-Stars is een verzameling voor de Switch opgepoetste Super Mario-games.

Super Mario 3D All-Stars is een verzameling voor de Switch opgepoetste Super Mario-games.

Voordat Mario zijn eigen Super Mario-games kreeg, verscheen hij in 1981 voor het eerst in de game Donkey Kong , de aap die toen nog de hoofdrol voor zich opeiste. Hij kreeg de naam Jumpman toebedeeld, al noemde zijn maker Shigeru Miyamoto hem ‘mister Video’.

Een tijdje later vonden medewerkers van de Amerikaanse tak van Nintendo dat Jumpman nogal op hun huisbaas Mario leek. Sindsdien groeide Mario uit tot het bekendste gamekarakter ter wereld. Hij bereikte de status van superster.

Sinds hij op 13 september 1985 voor het eerst in een eigen Super Mario-game verscheen werden wereldwijd 373 miljoen Super Mario-spellen verkocht. Nintendo rekende uit dat er gemiddeld één game per 3 seconden wordt verkocht.

Dat zal dit najaar niet anders zijn, want ter ere van het 35-jarig bestaan verschijnen nogal wat games. Niet alles is nieuw overigens. Het net verschenen Super Mario 3D All-Stars is een verzameling voor de Switch opgepoetste Super Mario-games.

De bundel bestaat uit de 3D-games Super Mario 64 uit 1997, Sunshine uit 2002 en Galaxy uit 2007. Drie fantastische games die ook in 2020 nog voor enorm veel genot zorgen. Wat een heerlijkheid om weer met Mario door de kleurrijkste 3D-werelden te rennen, kruipen, springen en vliegen. Tientallen uren speelplezier.

De games zijn zowel met de bewegingscontrollers te besturen als met de handheld te spelen. Daardoor kun je dus overal in de weer met Mario. Een klein puntje van kritiek is dat de besturing van Sunshine niet helemaal lekker aanvoelt. Maar goed, dat puntje is verwaarloosbaar als je bedenkt wat je allemaal krijgt.

En het is nog lang niet klaar. Gisteren kwam Super Mario 35 online. Daarin ga je de strijd aan met andere Nintendo Switch Online-leden. Later deze maand stapt Mario weer in een kart. In Home Circuit tover je de huiskamer om tot een virtuele racebaan. En in november komt er nog een heruitgave van Game & Watch op de markt. De handzame spelcomputer bevat meerdere games.

Voor het geval je dan begin volgend jaar nog niet uitgespeeld bent met Mario, in februari verschijnt ook nog eens Super Mario 3D World + Bowser’s Fury . Het kan niet op. De traktatie voor 35 jaar Super Mario smaakt nu al heerlijk.

Super Mario 3D All-Stars voor Nintendo Switch. Ontwikkelaar en uitgever Nintendo. Leeftijd 7+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Play
Gaming