Documentaireserie 'De kinderen van Ruinerwold' maakt veel los. De reacties op Twitter liegen er niet om

Tierende Van D. bij huilend dochtertje.

De documentaireserie ‘De kinderen van Ruinerwold’ heeft een enorme impact. Op de derde aflevering die woensagavond werd uitgezonden, reageren kijkers geschokt. Sommigen vinden het moeilijk te begrijpen dat vader Gerrit Jan van D. niet wordt berecht.
Lees meer over
Media

In het derde deel van de serie is te zien hoe de Van D. één van zijn dochters met geweld van een stoeltje afduwt. De moeder, die toen nog leefde, zit in een hoek van de kamer en doet er niks aan. Het lijkt een normale situatie binnen het gezin.

Kijkers zitten met kippenvel, hartkloppingen, omgedraaide magen en vol afschuw naar de privé-beelden van het gezin te kijken. Ze kunnen niet begrijpen waarom de moeder niks deed.

Veel reacties op Twitter gaan over het filmmateriaal uit de privécollectie van vader Gerrit Jan. Kijkers vinden het ‘weerzinwekkend’ hoe hij met zijn kinderen omgaat. Ze voelen de angst die de kinderen continu moeten hebben gevoeld. Ze zien de angst van het mishandelde dochtertje om te gaan huilen. De beelden laten volgens een twitteraar zien hoe de situatie in het gezin was. Ook werpen kijkers de vraag op welke video’s Van D. nog meer heeft gemaakt.

Herkenning

Ook trekken mensen de documentaire zich persoonlijk aan. Velen reageren met persoonlijke verhalen uit hun eigen leven. Dat zij zelf opgesloten werden, onder een koude douche moesten staan of zelf ook in angst leefden.

De manier waarop de vier oudste kinderen hun verhaal naar buiten brengen, oogst veel waardering. Er is veel respect voor de kinderen dat ze niet in een slachtofferrol zijn gaan zitten. ,,Ze proberen ondanks alles het goede te zien”, zegt een Twitteraar. De kinderen laten volgens vele kijkers ‘veerkracht’ en ‘moed’ zien.

Vader wordt niet berecht

Op 4 maart besloot de rechtbank in Assen dat vader Van D. niet kan worden vervolgd. Door zijn handicaps (het gevolg van een hersenbloeding) kan hij geen eerlijk proces krijgen en werd hij op vrije voeten gesteld. Veel kijkers kunnen dit niet begrijpen.

Een twitteraar stelt dat Van D. kan communiceren met zijn kinderen en dus voor de rechter ook ‘ja’ en ‘nee’ zou kunnen knikken. Verder rijst de vraag of de vader niet alleen al op basis van de filmbeelden kan worden berecht. De feiten zouden voor zich spreken.


Nieuws

menu