Docenten Piter Jelles !mpulse doen mee aan Lego Masters: 'Uniek om mee te maken'

Een lichtpuntje in coronatijd, zo zien Ernesto Lemke en Marco ten Hoff het RTL-programma Lego Masters. De twee docenten van Piter Jelles !mpulse belandden zelf midden in deze ‘walhalla van legosteentjes’.

In Lego Masters gaan acht tweetallen uit Nederland en België de uitdaging aan om gekroond te worden tot de beste legobouwers van de Lage Landen. Het eerste seizoen leverde hoge kijkcijfers op en van het tweede wordt niet minder verwacht. ,,Het gaat goed bekeken worden’’, denkt Ten Hoff.

De 33-jarige docent wiskunde uit Leeuwarden is al van kinds af aan gek op de speelgoedbouwsteentjes. ,,Ik heb wel mijn dark age gehad, zoals ze dat noemen.’’ Een periode waarin hij geen legosets kocht. Die tijd is voorbij. Het liefst speelt hij met technische LEGO. ,,Dat vind ik heel interessant. Daar gaat het er niet zozeer om dat het er mooi uitziet, maar dat het een leuke functionaliteit heeft. Een legoset zet ik eerst in elkaar volgens de instructies, daarna haal ik hem uit elkaar om te kijken wat je er nog meer mee kunt bouwen.’’

Lemke (47) is minder weg van sets. ,,Zelf iets in elkaar zetten vind ik verreweg het leukste.’’ Zijn twee oudste zoons kregen jarenlang legoblokjes cadeau waar de kunstdocent uit Hempens ook weleens mee bouwde. ,,Creativiteit in allerlei vormen vind ik interessant.’’ Maar sinds een jaar is hij weer echt fanatiek aan het legoën. Dat kreeg nog een extra boost toen het programma Lego Masters op televisie kwam in april vorig jaar.

Het begon als een grap

,,We hebben elkaar tijdens de uitzendingen al append op de hoogte gehouden van hoe leuk we het vonden’’, vertelt Lemke. Ze besloten zich op te geven voor het volgende seizoen. Ten Hoff: ,,Het begon als een grap, maar het werd steeds serieuzer.’’

Uit duizenden inzendingen werden de twee uitgenodigd om te laten zien wat ze in hun mars hadden. ,,Als het hier eindigt, dan hebben we een hele mooie ervaring achter de rug’’, dacht Lemke bij de audities. Zijn collega lachend: ,,Die ervaring werd nog mooier’’.

'Alsof je de grootste snoepwinkel ter wereld binnenloopt'

Ineens stonden ze zelf midden in de brickroom . ,,Onwerkelijk’’, zegt de kunstdocent. ,,Het was een beetje abstract om ergens te staan wat je alleen van een scherm kent. Het heeft een hoog pretparkgehalte, qua gevoel.’’ Een gevoel wat zijn collega omschrijft als wanneer je voor het eerst naar De Efteling gaat. ,,Alsof je de grootste snoepwinkel ter wereld binnenloopt.’’

De jarenlange samenwerking van de twee docenten kwam goed van pas. ,,We zijn goed op elkaar ingespeeld en konden vrij snel tot een idee komen en een goede taakverdeling maken’’, vertelt Ten Hoff. Als strategie hielden ze aan: lol hebben. En dat is gelukt. ,,We hebben echt een fantastische tijd gehad. Uniek om mee te maken.’’

Leven in een bubbel

Met de kandidaten zaten ze tijdens de weken van de opnames in een coronabubbel in Hilversum, waar ze in huisjes overnachtten. Dat betekende ook dat ze weer dicht bij andere mensen konden zijn, konden knuffelen of even een high-five konden geven. ,,Het besef was heel intens dat we iets konden doen in omgang met elkaar wat de rest van Nederland niet kan’’, zegt Lemke.

Het was voor de mannen vanzelfsprekend de andere deelnemers een handje te helpen. ,,Je bent er vooral heel erg mee bezig dat het iets vets moet worden. Wij gingen er ook niet heen om te winnen, maar om een leuke tijd te hebben’’, onderstreept Ten Hoff. ,,Iedereen was bereid om elkaar te helpen. Dat komt misschien doordat we allemaal snappen hoe ingewikkeld het is en hoe bevredigend het dan is als iets lukt’’, voegt zijn collega daaraan toe.

Contact met community en fans

De twee legofanaten beheren samen het Instagramaccount brickalegg . Nu wordt het vooral gebruikt om bouwwerken te archiveren. Want wat gemaakt wordt, wordt uiteindelijk ook weer uit elkaar gehaald. Ook de kunstwerken in het programma moesten eraan geloven. Ten Hoff: ,,Een team breekt alles weer af. Dat doet wel pijn’’.

,,De komende weken gaan we het account inzetten als een manier om met de fans te communiceren over ons avontuur’’, vertelt de wiskundedocent. Zo staat er ook een vraag-en-antwoord op de planning. ,,Het leuke is dat je met zoiets luchtigs als dit positiviteit kunt verspreiden. Zeker voor jongeren en jeugd. Laat dit een gezonde manier zijn om even aan alles te ontsnappen’’, zegt Lemke.

De opnames zitten er inmiddels op en het ‘walhalla aan legoblokjes’ wordt volop gemist. ,,Ik zou er wel elk weekend een paar uurtjes willen doorbrengen. Nu ligt alles in de opslag, dat is nog wel het meest frustrerend’’, verzucht Ten Hoff.


Vanaf zaterdag 13 maart is Lego Masters wekelijks te zien bij RTL4 om 20.00 uur.
B ekijk hieronder een aantal bouwwerken van Ernesto Lemke.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Televisie
Video
Instagram