De gedeelde smart van Beste Zangers

Fragment uit Beste Zangers waarin Sanne Hans het te kwaad heeft. BEELD NPO

Zit iedereen te Netflixen? Welnee, er wordt nog volop ‘gewoon’ gekeken. Linda Zeggelaar wijst op programma’s die meer mensen zouden moeten zien.
Lees meer over
Media

Het jankseizoenwordt het wel genoemd, de huidige editie van het AVROTROS-programma Beste Zangers. Net als in voorgaande jaren zijn de zangers geparkeerd op Ibiza, waar ze elkaars nummers zingen of liedjes ten gehore brengen die voor een van hen een speciale betekenis heeft. In elke aflevering staat een van de zangers (dit seizoen ook het duo Suzan&Freek) centraal, die zich vervolgens – gesteund door Nick en/of Simon – in een emotionele rollercoaster stort. En ja, ze knuffelen en troosten elkaar: ,,Dit programma is voor de coronacrisis opgenomen.’’

De emotioneelste aflevering tot nu toe (we hebben er nog twee te gaan) was die met Miss Montreal in de hoofdrol. ,,Zo’n week breekt je helemaal op’’ vertelde ze aan RTL Boulevard. ,,Bij elk woordje dacht ik: ‘Wauw, dit past helemaal bij waar ik ben, wie ik ben en wat we numeemaken’.’’

De artiesten zijn in een soort snelkookpan gestopt en daarbinnen broeit van alles. In deze groep is er veel gedeelde smart, waarvan wij als kijkers deelgenoot worden.

Acceptatie, verlies van dierbaren en jeugdherinneringen: het zijn onderwerpen die garant staan voor diepere zielenroerselen.

En passant leidt het programma tot herontdekking van fraaie, Nederlandstalige liedjes. Er zijn geslaagde (en soms ook minder goed gelukte) interpretaties door de artiesten, die geregeld een hitlijstnotering opleveren. Oudere zangers vinden er eenwarmbad.

Een aantal artiesten heeft zelfs de doorbraak of landelijke bekendheid aan het programma te danken, zoals Davina Duurt te lang Michelle en Rolf Pa Olvidarte Sanchez.

Is de uitzending alleen geslaagd als er gehuild wordt? Nee, dat is zeker niet het geval. De aflevering die draaide om de Belgische zanger Milow bewees dat. Ook nu mooie liedjes, een interessant persoonlijk verhaal en hooguit eenmaal vochtige ogen.

Beste Zangers NPO 1, donderdag 20.35 uur

Nieuws

menu