Oud-GTST-ster Ferry Doedens schittert nu op erotisch platform OnlyFans: 'Je moet de mensen een beetje teasen, je wilt wat laten zien, maar ook weer niet te veel'

Hij heeft een turbulente tijd achter de rug. Ferry Doedens (30) overwon een drugsverslaving, worstelde met de coronamaatregelen, kreeg te horen dat hij moest stoppen als acteur bij GTST en er lekte een erotisch filmpje uit. Maar er wachten twee nieuwe televisieavonturen en Doedens heeft een opwindende manier gevonden om veel centen te verdienen…

Ferry Doedens over OnlyFans: ,,Ik heb zelf altijd de regie in handen, maar ik heb het gevoel dat de mensen wel steeds meer willen zien.''

Ferry Doedens over OnlyFans: ,,Ik heb zelf altijd de regie in handen, maar ik heb het gevoel dat de mensen wel steeds meer willen zien.'' Foto: Andries Jelle de Jong

Ferry, je gaat met voormalig Miss Nederland Stephanie Tency een reisprogramma maken over Curaçao, hoe kom je daar zo aan?

,,Het programma wordt geproduceerd door Tency Productions, het bedrijf van Stephanie. Ze zag mij op tv bij Jinek en dat was nogal een kwetsbaar interview. Ze kende me al jaren en vond dat ik bij dat tv-optreden dusdanig goed uit mijn woorden kwam en een sympathieke, vlotte en frisse uitstraling had, dat ze meteen daarna de telefoon heeft gepakt om me hiervoor te benaderen. Ik zei natuurlijk meteen ja, dit is een buitenkansje.”

Wat gaan jullie precies maken?

,,Met een opvallende gekleurde Williwood-wagen maken we een road trip over het eiland. We willen de kijkers de meest toffe plekken op Curaçao laten zien waar je als vakantieganger naartoe moet gaan. Curaçao is een geliefde vakantiebestemming voor veel Nederlanders, maar er zijn nog veel onontdekte plekjes en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

We zitten onderhand al een dik jaar in deze coronasituatie en het begint bij de meeste mensen toch wel te kriebelen om weer eens hun koffers te kunnen inpakken. Begin mei reizen we af naar het Antilliaanse eiland voor de filmopnames, de uitzendingen zullen vanaf 23 oktober te zien zijn bij RTL 4.”

Jullie gaan tien dagen draaien op Curaçao. Wat verwacht je dat jouw rol zal zijn?

,,Ik heb nog niet zoveel presenteerervaring, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. We zijn bovendien met z’n tweetjes, ik verwacht dat we een goede combi vormen, elkaar kunnen aanvullen en samen de sfeer van een gezellige ontdekkingsreis kunnen neerzetten. We krijgen een draaiboek mee van waar we naartoe gaan.”

Hoe bereid je je voor?

,,Zelf ben ik één keer op Curaçao geweest, de rest van de kennis over het eiland ben ik voor mezelf nauwkeurig aan het voorbereiden. Dat kan heel goed via zelfstudie, ik Google alles wat los en vast zit over het eiland. Een vriendin van me komt van Curaçao, ik kan ook van alles aan haar vragen. Verder gooi ik een paar leuke T-shirtjes en een tube zonnebrandcrème in mijn koffer en dan komt het wel goed!”

Wat helaas niet goed is gekomen, is de rol van Lucas Sanders die je twaalf jaar lang zo mooi hebt neergezet in GTST.

,,Klopt, met pijn in het hart heb ik afscheid genomen van de soap. De producent EndemolShine vond in juni 2020 dat er een lastige werksituatie was ontstaan nadat ik eerder in een podcast van Eddy Keur had gezegd dat ik acht weken lang met iedereen geknuffeld had. Dat werd in de media daarna gigantisch uit z’n verband getrokken vond ik en ik had het gevoel dat ik als bekend persoon harder werd gestraft. Ik heb echt wel respect voor de coronamaatregelen en hoewel ik in die bewuste periode inderdaad een klein groepje vrienden wel heb gezien, heb ik ook wekenlang thuisgezeten en niets uitgevoerd. Het is begrijpelijk en terecht dat mijn werkgever me wees op de verantwoordelijkheid die ik heb richting mijn collega’s en ik had begrip voor de schorsing van twee weken van de opnameset. Later hebben de producent en ik in goed overleg besloten om definitief uit elkaar te gaan. Heel spijtig natuurlijk, want ik heb zo ontzettend veel geleerd en plezier beleefd in twaalf jaar GTST .”

Niet alleen ga je voor RTL4 een reisprogramma maken, ook omroep PowNed was er als de kippen bij om jou met je gespierde torso in te lijven.

,,Haha, we hebben inderdaad de handen ineengeslagen voor een nieuw tv-programma. In Socials, Seks & Centen ga ik op een persoonlijke ontdekkingstocht in de wereld van sexy social media. Het is jullie misschien niet ontgaan dat ik zelf een account heb aangemaakt op het platform OnlyFans, waar betalende bezoekers erotische content van mij kunnen zien. Ik heb mezelf in een avontuur gestort waarmee ik tamelijk eenvoudig een prima salaris binnenhaal, maar waarvan ik het verloop nog niet ken; ik bevind me plotseling in een wereld die nog veel geheimen voor me heeft.

Want hoe zitten die ogenschijnlijk lucratieve en steeds populairder wordende 18+-platforms eigenlijk in elkaar en wat zijn de risico’s? Wie zijn de winnaars en de verliezers in de wereld van sexy social media? Welke consequentie heeft snel veel geld verdienen aan je bekendheid achter een betaalmuur? En vooral: waar ligt de grens, want de verleiding en de druk om steeds meer van jezelf te laten zien om je fans te pleasen, is groot.

Dat soort dingen vraag ik me af en ik ga gedurende drie afleveringen, de eerste was afgelopen maandag te zien op NPO 3, op zoek naar antwoorden. Het is een soort zoektocht naar mezelf: wie ik ben, wat mijn eigen identiteit is, waar ik sta, waarom ik deze keuze heb gemaakt, wat de voor- en nadelen zijn van zo’n account op zo’n platform. Ik heb bijvoorbeeld gesprekken gehad met tv-psycholoog Saskia Geraerts en met Albert Verlinde. Centrale vraag was: ik beheers mijn rol als content creator op het platform nu wel en weet steeds met nieuwe, verrassende expliciete inhoud te komen, maar: bén ik dit wel?”

Dat vraag je je af ín de afleveringen?

,,Klopt, maar ik vraag het mezelf ook gewoon écht af. Ook na afronding van de opnames zit ik nog steeds met vragen die onbeantwoord zijn. Zoals waarom ik begin december deze keuze heb gemaakt, bijvoorbeeld. Wat ik ook aan tafel bij Jinek heb gezegd: deels uit paniek. Mijn rol in GTST was uitgespeeld, het vaste stramien van dagelijks naar de opnamestudio gaan viel weg en bovendien was mijn veilige job als acteur met vast inkomen in rook opgegaan. De theaterwereld staat stil, maar ik moet toch de coronatijd door, mijn huur moet worden betaald en ik wil graag wat lekkers op mijn boterham kunnen smeren.”

Puur praktisch: je had geld nodig.

,,Precies. Dat speelde er in mijn hoofd: hoe betaal ik mijn huur en mijn dagelijks leven? Daarnaast vraag ik me ook nog steeds af waar ik over een jaar sta. En waarom ik soms de dingen doe, zoals ik ze doe. Daar heb ik nog altijd geen passend antwoord op.”

Je bent een impulsief mens. Zorgt dat voor onrust in je keuzes?

,,Ik ben zeker een impulsief persoon. Ik zou best een stuk rationeler kunnen worden, daar ben ik ook wel mee bezig. Af en toe heb ik een gesprek met mezelf. Soms heb ik een soort pratende aap op mijn schouder die me zegt wat ik wel of niet moet doen. Kijk, ik ben best een onzekere jongen. Maar ik vind het ook leuk om de randjes van het leven op te zoeken en ik weet dat ik daarin heel impulsief kan zijn. Dat kan een gevaarlijke cocktail zijn van gedachtes, voornemens en uiteindelijke keuzes, dus ik vraag me nog steeds af hoe het er soms in mijn bovenkamer aan toegaat.”

Heb je professionele hulp gezocht om antwoorden te vinden op die belangrijke vragen?

“Ik lul af en toe lekker tegen mijn psycholoog aan, dat vind ik helemaal top. Ik kan het echt iedereen aanraden: het is zó lekker om af en toe alles aan iemand te vertellen! Ik praat wel. Als tip krijg ik terug om wat vaker mijn rust te bewaren. En ik moet proberen los te laten wat andere mensen over me denken. Iedereen is altijd op de hoogte van wat ik doe en daardoor heb ik het gevoel dat mensen altijd een oordeel over me hebben. Ik vind het lastig om dat los te laten.”

Albert Verlinde was als algemeen directeur van Stage Entertainment feitelijk jouw werkgever voor je rollen in de musicals ‘Wicked’ (2011-2013) en ‘Grease’ (2016-2016). Wat vindt hij van jouw keuzes?

,,Hij vindt de keuze die ik heb gemaakt voor OnlyFans jammer. Hij stipte aan dat ik in zijn ogen zoveel talent heb met mijn zingen, dansen en acteren en dat mijn content op OnlyFans iets is dat altijd in het achterhoofd van het publiek blijft zitten. Zijn houding begrijp ik wel. Als iemand me een half jaar geleden had gevraagd of ik mezelf ooit tegen betaling op erotische wijze bloot zou geven op internet, was ik waarschijnlijk in lachen uitgebarsten. Nog steeds realiseer ik me dat de bezoekers wel érg veel Ferry van me zien. Terwijl ik mijn betalende abonnees natuurlijk wel tevreden moet houden.”

Voel je dat als een soort druk? Moet je daarin steeds verder gaan?

,,Ik heb zelf altijd de regie in handen, maar ik heb het gevoel dat de mensen wel steeds meer willen zien. Ik krijg weleens reacties van sommigen dat ze niet blij zijn, maar dat kan ik naast me neer leggen. Dan reageer ik met: ik doe het op mijn manier, in mijn tempo. En tja, misschien ben ik in het begin al iets te ver gegaan. Via whatsapp is een filmpje van mij verspreid dat vele honderdduizenden mensen op hun smartphone doorgestuurd hebben gekregen.

Ik ben toen wat te hard van stapel gelopen, maar ik voelde een bepaalde druk dat mensen méér wilden zien. Je moet steeds creatief blijven om je abonnees te behouden. Ik krijg er nu steeds meer lol in. Je moet de mensen een beetje teasen, je wilt wat laten zien, maar ook weer niet te veel, dus je moet er ook echt wel serieus over nadenken wat je wel of niet kan posten.”

De showbizz wordt nog weleens omschreven als de plastic wereld van de loze beloftes en lege luchtkusjes. Pas jij daartussen of zie je jezelf toch als nuchtere Fries?

,,Ik beschouw mezelf in die entertainmentwereld best wel als een echte Fries die de dingen nuchter probeert te beschouwen. Niet om mezelf een schouderklopje te geven, maar ik blijf wel lekker normaal doen tegen iedereen. Straks rij ik nog even langs Loogman tanken & wassen hier in Amsterdam om mijn auto schoon te laten maken. Ze zeggen daar: ‘Fer, het is altijd zo gezellig als jij er bent, want je bent één van de weinige klanten van tv, die elke keer een babbeltje komt maken.’ Ik ken al die twaalf mensen die er werken nog net niet bij naam, maar het zegt misschien iets over mijn houding. Jezelf zijn, normaal doen, niet de bekende Nederlander uithangen. Dat past ook niet bij me.”

Je woont al dik tien jaar in Amsterdam, heb je nog binding met Friesland?

,,Zekers! Ik vind het wel lekker om af en toe even terug te gaan naar Drachten, waar mijn moeder woont. Dan ben ik daar twee daagjes. Halen we lekker wat te eten en gaan we relaxed een filmpje kijken. Ik voel me echt nog wel Drachtster, maar ook wel een halve Amsterdammer. Ik zie Drachten wel veranderen trouwens. Veel winkelpanden staan leeg en veel plekken waar zich jeugdherinneringen van mij afspelen, bestaan niet meer. Ik werkte bij Royal Smiledog, dat is nu Brasserie Oud Zuid. De discotheek Jennifeu/Malibu bestaat niet meer en It Smelnehûs, waar ik iedere donderdagavond het licht uitdeed, is gesloten.”

Het Kinderparadijs, de zaak die je ouders destijds runden op de Zuiderbuurt in Drachten, is daar al vele jaren geleden verdwenen. Hoe was dat als kind, dat je ouders een speelgoedwinkel hebben?

,,Dat was natuurlijk fantastisch, wat dacht je dan? Ik heb daar een prima jeugd gehad en ben opgegroeid boven de winkel van mijn ouders. Maar dat wilde niet zeggen dat ik voor of na sluitingstijd zo even de zaak in kon lopen om speelgoed uit te zoeken waar ik mee wilde spelen! Als ik iets wilde hebben, een nieuwe doos Playmobil, moest ik daar een beetje voor werken. Gewoon meehelpen in de winkel, cadeautjes inpakken op een drukke zaterdagmiddag of artikelen prijzen met een prijstang.”

Je moeder Annie van der Meulen is door jou ook zowat een bekende Fries geworden, want ook al blijft ze zelf het liefst wat op de achtergrond, je hebt het geregeld over haar. Hoe zou je je band met haar omschrijven?

,,Ik ben wel echt een moederskindje. We hebben een heel sterke band. Ik kan ook stevige discussies met haar voeren, maar dat zal voor iedere zoon en moeder gelden.’’

Wat vond ze van je keuze voor OnlyFans?

,,Toen ik het haar vertelde, was haar eerste reactie: ‘wat heb je gedáán lieverd?’ Ik heb het haar allemaal uitgelegd, ik wil tegen mijn moeder altijd eerlijk zijn over alles. Ze had woest kunnen worden, maar ze zei dat ze het ergens wel begreep dat ik zo heb gehandeld. Ze zei dat ze zelf deze keuze niet zou hebben gemaakt, maar dat ze wel altijd van me zal houden, net als van mijn zus Michelle en broer Pascal.”

Paspoort Ferry Doedens

Geboren: 17 juni 1990 in Drachten

Opleiding: vmbo Drachten, mbo-opleiding Kunst, Theater en Media bij Noorderpoort Groningen

Werk: Op 15-jarige leeftijd een figurantenrol in de musical Pietje Bell , hoofdrollen in diverse lokale musicalproducties van theater De Lawei. Won in 2006 de Nederlandse kampioenschappen levend standbeeld in Arnhem. In 2007 als zanger bij de laatste achttien kandidaten van Idols 4 . Van 2009 tot 2021 het homoseksuele personage Lucas Sanders in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden . In 2019 presentator van Temptation Gossip .

Actueel: Op NPO 3 te zien met Socials, Seks & Centen . Vanaf oktober op RTL4 met Williwood op Wielen

Privé: vrijgezel (,,Ik zie sinds kort wel een leuke jongen, maar we geven het nog geen naam.”)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Interview
Tech
Instagram