Dan toch eindelijk komt Arjen Lubach met het recept voor Fries suikerbrood

Lubach in laatste uitzending: we zijn er bijna ANP

Na dertien seizoenen zit Zondag met Lubach erop. Arjen Lubach sloot de allerlaatste aflevering af met een recept voor Fries suikerbrood.

En dat recept kwam laat, pas na de aftiteling. Lubach keerde nog even terug met een belangrijke mededeling, namelijk het recept waar kijkers al jaren op zaten te wachten: suikerbrood. De doorsnee tv-kijker za het opvallend hebben gevonden, maar het komt voort uit het YouTube-kanaal van het programma. Aan het einde van clips van de uitzendingen komt Lubach vaak nog kort in beeld en poogt hij kijkers te verleiden tot het abonneren op zijn YouTube-kanaal. Dikwijls zegt hij erbij dat je verder kunt klikken voor meer video's en een recept voor suikerbrood. Alleen kwam dat recept maar nooit. Tot nu.

Eerder in de uitzending stak hij zijn kijkers een hart onder de riem. Onder het motto: we zijn er bijna, hield Lubach ze voor dat de coronacrisis bijna voorbij is. Maar dan moeten we wel volhouden.

„Ja het is een pechjaar”, zei de presentator. „We hebben pech met de regering en pech met de pandemie.” Maar nu opgeven maakt alles erger. „Dus kap met die huisfeestjes!”

Ook vertelde Lubach een sprookje voor Pieter Omtzigt. Maar de geplaagde CDA-politicus ’stoorde’ Lubach steeds met appjes omdat hij meer informatie wilde hebben wegens vermeende misstanden. Arjen kreeg Omtzigt rustig met het voorlezen van een rapport over de rechtsstaat van Montenegro.

Lubach kan terugblikken op een goed bekeken slotseizoen. De eerste aflevering op 7 februari scoorde een record van 2,3 miljoen kijkers en ook de uitzendingen erna trokken veel publiek, wekelijks rond de anderhalf miljoen.

Eigenlijk zou Lubach vorig jaar al stoppen na de twaalfde reeks. Doordat hij vanwege de coronacrisis niet het theater in kon, was er ruimte voor nog een seizoen. De reeks stond in het teken van de verkiezingen. Maar ook de coronamaatregelen kwamen veel aan bod.

Het populaire programma, uitgezonden door de VPRO vanaf 2014, won in 2017 de Gouden Televizier-Ring. Daarnaast had Lubach vaak succes met YouTube-filmpjes en liedjes. Zo was het duet Ik **** je op afstand met Merol een hit en ook tracks over Justitieminister Ferd Grapperhaus en een duet met Fresku waren succesvol.

Virale filmpjes

Filmpjes als The Netherlands Second gingen wereldwijd viraal. In de video, waarin de stijl van voormalig president Donald Trump werd gepersifleerd, werd de ex-president verzocht zijn leus America First aan te vullen met The Netherlands Second. Ook waren er speciale websites, spelletjes en apps waarmee Lubach de actualiteit op de hak nam of aandacht vroeg voor misstanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Televisie