Burgemeesters Buma (Leeuwarden), Out (Assen) en Schuiling (Groningen) over anderhalf jaar strijd tegen corona: 'We werden serieus genomen maar uiteindelijk besluit Den Haag' | Zomer Live

Wat werd er besproken op de maandagavonden tussen minister Grapperhaus en de voorzitters van de Veiligheidsregio’s? En hoe kijken die terug op bijna anderhalf jaar corona?

Opnieuw is het een maandagavond. Maar de setting is niet Den Haag en er is geen gesprek met minister van justitie Ferd Grapperhaus. Sybrand Buma (Leeuwarden), Marco Out (Assen) en Koen Schuiling (Groningen) treffen elkaar op het terras van Hotel Oostergo in Grou.

Het is op de dag dat het aantal besmettingen flink begint te stijgen naar meer dan 1500 in een etmaal. Terugblikken op de periode die achter ons ligt, blijkt moeilijk. ,,We zitten er nog steeds middenin want het virus is niet weg”, trapt Koen Schuiling af. ,,We zitten er nog te dicht bovenop om afstand te nemen. Ik heb wel vragen over bepaalde maatregelen die genomen zijn maar het is lastig om die nu al te beantwoorden.”

De mondkapjes dan maar: een van de meest veel besproken maatregelen om het virus tegen te gaan. Marco Out draagt ze nog steeds, als het te druk is bijvoorbeeld. Maar Schuiling en Buma niet. ,,Ik houd me aan de regels en de regels schrijven geen mondkapje voor”, geeft Buma aan. ,,Ik vind mondkapjes een enorme beperking dus ik draag ze niet meer nu het niet meer hoeft”, reageert Schuiling.

Moeite met maatregelen

Terugblikkend op de vele maandagavonden dat de burgemeesters als voorzitters van de Veiligheidsregio’s bij elkaar kwamen om te praten met het kabinet, benadrukken ze het nut van de bijeenkomsten. ,,Het waren hele waardevolle bijeenkomsten”, vindt Out. ,,Het zorgde voor korte lijnen hebt met Den Haag maar ook weer met de burgemeesters in de eigen Veiligheidsregio”, vult Buma aan.

Het Noorden stak positief af ten opzichte van andere regio’s als het ging om het aantal besmettingen. Maar dat betekende niet dat de drie noordelijke burgemeester met de vuist op tafel sloegen om versoepelingen in het Noorden af te dwingen.

,,Je zag dat de zwaarst getroffen regio’s juist pleitten voor extra maatregelen, een stapje erbij”, herinnert Out zich. En soms liepen de discussies hoog op, als het bijvoorbeeld ging om maatregelen die verdergaand waren.

,,Ik had wel eens moeite met maatregelen waarbij grondrechten in het geding waren. Er zijn momenten geweest dat ik dacht, ‘hier wordt overheen gewalst’. Bijvoorbeeld als het ging om het sluiten van de scholen, het demonstratierecht of het bezoeken van ouderen in verzorgingstehuizen. Daar is wel zes, zeven keer over gesproken”, vertelt Schuiling. ,,Of bij de invoering van de avondklok: is dat proportioneel?”, merkt Out op.

En niet alles ging altijd even goed. Bijvoorbeeld met de mondkapjesplicht. ,,De mondkapjesplicht, op maandagavond werd gesteld dat dat niet zou worden ingevoerd. Op dinsdag communiceer ik dat met de burgemeesters, en op woensdag stelt de Kamer ze verplicht. Dat was lastig”, aldus Buma. ,,We werden serieus genomen maar uiteindelijk besluit Den Haag.”

‘Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid’

Handhaving van de maatregelen was een hot thema het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld bij de promotie van Cambuur in Leeuwarden, of de drukke Koningsdag overal in het land. Maar in Groningen ook rond studentenverenigingen.

De vraag is of op het laatste vlak wel voldoende is gebeurd. Maar daarop wil Schuiling niet ingaan. ,,In zijn algemeenheid heeft de bevolking zich goed aan de maatregelen gehouden”, begint Schuiling, een antwoord op de vraag vermijdend.

Sinds de versoepeling van de maatregelen, eind juni, neemt het aantal besmettingen toe. En is het in de uitgaansstraten in de steden druk. Heel druk soms. Terwijl er nog steeds regels gelden zoals anderhalve meter afstand en controle bij uitgaansgelegenheden.

Handhaving is lang niet altijd zichtbaar. ,,Vaccineer en houd de basisregels in acht”, reageert Schuiling. ,,Controles bij clubs? We moeten helpen om de spelregels goed uit te leggen. Het kost tijd om alles goed in te regelen”, vindt Out. Buma hamert op de basisregels: ,,mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Video
Coronavirus
DVHN Live