Actrice Nicola Coughlan als eerste aan boord bij Bridgerton: 'Waanzin dat ik meteen de rol van Penelope kreeg'

„Waarschijnlijk wordt dit geen serie die je graag met je oma bekijkt”, verklapte Nicola Coughlan vorig jaar over het kostuumdrama Bridgerton waarin ze de gevatte boekenwurm Penelope Feitherington gestalte geeft. Sinds kerst is de Netflix-productie over de Britse high society rond 1813, met expliciete seksscènes, een wereldhit. Een vervolg kan niet uitblijven. Er wordt zelfs gesproken over nog zeven (!) seizoenen.

Coughlan als Penelope Featherington met haar beste vriendin Eloise Bridgerton (Claudia Jessie).

Coughlan als Penelope Featherington met haar beste vriendin Eloise Bridgerton (Claudia Jessie). FOTO NETFLIX

In een wat nu een andere wereld lijkt, toont Coughlan (34) nog geen jaar geleden in een studio ten westen van Londen zonder enige terughoudendheid op haar mobiele telefoon foto’s van haar kleurige, bijna schreeuwerige outfits als Penelope. Achteraf bezien hebben cast en crew ongelooflijk veel geluk gehad. Ze konden de peperdure serie, omschreven als een mix van Gossip girl en Downton Abbey, begin maart nog net afronden voordat de pandemie Europa trof.

Roman Julia Quinn

Het achtdelige Bridgerton is gebaseerd op de eerste roman van schrijfster Julia Quinn, die acht romantische bestsellers schreef over de familie Bridgerton die evenveel knappe zonen en dochters telt. Het eerste boek, en ook het eerste seizoen van het kostuumdrama, draait om de oudste dochter Daphne van weduwe burggravin Bridgerton. Zij maakt een onberispelijke indruk op de huwelijksmarkt van Londen die net is losgebarsten.

Lady Whistledown, het pseudoniem van de geheimzinnige schrijfster van een gratis pamflet over alle verwikkelingen tijdens dit trouwseizoen is minder vleiend over Lady Featherington, Penelope’s smaak- en tactloze moeder. Zij zou Penelope en haar zussen Philippa en Prudence als ’zielige zeugen’ in de armen van geschikte (lees: vermogende) vrijgezellen drijven.

Kardashians

De verschillen tussen de twee huishoudens zijn tot in de puntjes doorgevoerd in de interieurs en garderobes, waarbij op het uitgestrekte studiocomplex de Bridgertons als de Kennedy’s en de Featheringtons als de Kardashians worden aangemerkt. Grinnikend wijst Coughlan op Penelope’s bijna neonkleurige jurken in de rekken van de kostuumtrailer. Het is niet erg aannemelijk dat dergelijke japonnen werden gedragen in de glinsterende balzalen van Mayfair of de aristocratische paleizen van Park Lane.

Evenmin historisch correct is de de deels gekleurde cast. De Ierse actrice heeft daar geen enkele moeite mee. „We hebben een eigen wereld geschapen. In Games of Thrones sta je jezelf toe in draken te geloven, wie Bridgerton kijkt mag geloven dat er destijds een zwarte koningin en een zwarte hertog rondliepen.”

‘Ideeën uit 21e eeuw’

Die hertog van Hastings, de mysterieuze Simon Basset, wordt vertolkt door de in Zimbabwe geboren Rege-Jean Page. Ook hij vindt het prijzenswaardig dat in de serie niet wordt vastgehouden aan de traditionele regels van kostuumdrama’s. „We hebben ideeën uit de 21e eeuw ingebracht en kijken naar de wereld door die lens”, stelt hij in een interview. „Want mensen zijn niet veranderd. Ze willen nog steeds leven, nog steeds liefhebben en uitzoeken wie ze zijn ondanks wat hun familie en de samenleving van hen verlangen.”

Page, die op social media schittert in broeierige memes dankzij liefhebbers van mannelijk schoon, werkte eerder voor producente Shonda Rhimes, de vrouw achter Grey’s Anatomy en How to get away with murder. Hij speelde in de rechtbankserie For the people. Nicola Coughlan daarentegen, die doorbrak met haar rol in de sitcom Derry Girls over een groepje Noord-Ierse tieners, had de machtige Rhimes die zich vorig jaar voor een duizelingwekkend bedrag verbond aan Netflix nooit ontmoet.

Belachelijk

„Ik had gehoord dat Shonda bezig was met een monsterproductie voor Netflix en dacht: dat is een groot Amerikaans ding. Ik doe vast vijftig keer auditie en dan word ik het uiteindelijk toch niet. Twee weken later kreeg ik een telefoontje waarin me de rol werd aangeboden. Ik was zelfs de allereerste acteur die aan boord werd gehaald. Ha, het was gewoon belachelijk. Ze hadden me alleen nog maar op tape gezien.”

Penelope is de beste vriendin van het andere buitenbeentje, Eloise, het vijfde kind in de familie Bridgerton. Beide meisjes zijn een jaar of zeventien. Coughlan is sinds deze maand precies twee keer zo oud, tot verbijstering van vele fans die Penelope vanwege haar ontwapenende karakter, loyaliteit en desinteresse in de vleeskeuring die de huwelijksmarkt is, in hun hart hebben gesloten.

Tiener

’34? Dat kan je niet menen! Ik moét weten welke crème ze gebruikt’. Ook in Derry Girls ( eveneens te zien op Netflix) kroop de actrice al met gemak in de huid van een tiener. Ze kan er niet veel aan doen, zegt ze bijna verontschuldigend. Lacht: „Maar je hoort me er niet over klagen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
Series