Impeachment: American Crime Story - over de affaire tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky | Kijktip van de week

Sarah Paulson en Beanie Feldstein als Linda Tripp en Monica Lewinsky. Foto: Tina Thorpe/FX

American Crime Story behandelt ieder seizoen een ander verhaal uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Waar eerder de zaak O.J. Simpson en de moord op Giovanni Versace werden belicht, gaat de meest recente aflevering over een van de grote schandalen van de jaren 90: de affaire tussen toenmalig president Bill Clinton en zijn 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky.
Lees meer over
Media

De zaak Clinton-Lewinsky deed in de jaren 90 heel wat (conservatief én liberaal) stof opwaaien. Niet alleen de getrouwde president maar vooral Lewinsky kreeg een lawine aan ellende over zich heen nadat bekend werd dat de twee veelvuldig met elkaar hadden lopen rotzooien in het Witte Huis.

Monica Lewinsky als producent

Meer dan twintig jaar later is er een gedramatiseerd verslag van het schandaal, dat door toedoen van onder anderen ambtenaar Linda Tripp naar buiten kwam. Wat deze serie extra interessant maakt, is dat Monica Lewinsky als medeproducent het verhaal mede bepaalde.

Rookgordijn

In Impeachment: American Crime Story krijgt de kijker een blik achter het rookgordijn van het Witte Huis. De serie laat zien hoe de eenzame en egocentrische ambtenaar Linda Tripp (Sarah Paulson) een vriendschap opbouwt met de jonge stagiaire Monica Lewinsky, gespeeld door Beanie Feldstein, en zo haar vertrouwen weet te winnen voor het verkrijgen van informatie. De motieven van Tripp, emotionele (en opgenomen) telefoongesprekken tussen haar en Lewinsky, ontmoetingen tussen Lewinsky en Clinton, De Jurk, het giftige werkklimaat – Impeachment toont wat de impact was van de affaire op alle betrokkenen, en hoe een machtige structuur als een kaartenhuis in elkaar kan vallen.


Serie Impeachment: American Crime Story (seizoen 3)

Met Sarah Paulson, Beanie Feldstein, Clive Owen e.a.

Te zien op Disney Plus

Nieuws

menu