Momenten van schurend ongemak tussen ouders en docenten helaas zeldzaam in 'Luizenmoeder: de film' | recensie ★★☆☆☆

Ook al was De luizenmoeder voor miljoenen kijkers vaste prik, schrijver en acteur Diederik Ebbinge wilde het succes na 2019 niet verder uitmelken. In de openingsscène van Luizenmoeder: de film ligt meester Anton dan ook in een gesloten kist, omringd door kinderen en collega’s.

Ilse Warringa als juf Ank in 'Luizenmoeder: de film'

Ilse Warringa als juf Ank in 'Luizenmoeder: de film'

OBS De Klimop was al niet de meest gestroomlijnde basisschool, maar zonder de directeur gaat het van kwaad tot erger. Juf Ank (Ilse Warringa) moet opeens veel balletjes in de lucht houden. Naast coronaproblemen en geklooi met lesrobots, wil de lerares zich ook ontfermen over een verwaarloosde leerling. Een gladde interim-directeur (Dragan Bakema) biedt zijn hulp aan, maar de vraag is of hij het beste met de school voor heeft.

Tam en voorspelbaar

Als regiedebutant staat Warringa met deze spin-off voor een lastige opgave. Want hoe vertaal je een reeks met korte afleveringen naar een vertelling van anderhalf uur? Een romantisch lijntje voor Helma (Leny Breederveld) en een dramatische verwikkeling tussen Nancy (Bianca Krijgsman) en Ank moeten voor diepgang zorgen, maar krijgen te weinig tijd om los te komen van genreclichés. En voor zulke verwikkelingen keken we niet naar de serie.

De lol van De luizenmoeder draaide om het ongemak tussen leraren en ouders, die vaak niet genoeg zelfkennis hadden om te zien hoe bekrompen ze uit de hoek kwamen. Zulke momenten zijn zeldzaam in de speelfilmversie. Andere grappen blijven tam en voorspelbaar. Hoewel de angst voor China, en dus voor de geadopteerde Rianne, de boel soms lekker laat schuren.

Film: Luizenmoeder: de film. Regie: Ilse Warringa. Met: Ilse Warringa, Jennifer Hofman, Leny Breederveld. Zaal: Alle noordelijke bioscopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film