Noordelijk Film Festival: geen films in Harmonie

Drukte in de foyer van de Harmonie, tijdens het Noordelijk Filmfestival Foto Niels Westra

Het Noordelijk Filmfestival is in overleg met de Friese bioscopen, om het programma dit jaar daar te vertonen. De Harmonie valt af als bioscoop.
Lees meer over
Film

Dat vertelt Johan van Oijen, zakelijk leider van Film in Friesland. Het bestuur vond het niet verantwoord om het festival - dit jaar van 11 tot 15 november - op de oude manier door te laten gaan, zoals de voorgaande 40 edities.

Een belangrijk festivalonderdeel was, naast het vertonen van films, de ontmoeting van de bezoekers in de foyer van de Harmonie. Die was op sommige avonden propvol. ,,We hebben ons afgevraagd: willen we dat wel? Daar gaat geen goed signaal van uit.’’

Daarom zijn er nu gesprekken met de bioscopen in Sneek, Drachten. Heerenveen, de Koornbeurs in Franeker, waar ook films vertoond worden, en de Pathé-bioscopen in Leeuwarden. Het idee is om het festivalprogramma, dat al enige jaren vooral gericht is op films uit Scandinavië en andere noordelijke gebieden. zoveel mogelijk overal te vertonen. Ook de zalen van filmhuis Slieker in Leeuwarden worden erbij betrokken.

Vertoningen zijn er niet in de Harmonie. Een aantal programma-onderdelen, als 48hours (groepen mensen maken in een weekend een korte speelfilm) en het programma van New Noardic Wave met jonge filmmakers, blijft daar wel.

Nieuws

menu