Sterke chemie Stanley Tucci en Colin Firth in dementiedrama 'Supernova' | Filmrecensie ★★★☆☆

„Kun je merken dat het erger is geworden?”, vraagt Tusker (Stanley Tucci) over zijn dementie. Partner Sam (Colin Firth) weigert antwoord te geven. Dat zegt eigenlijk al genoeg.

Colin Firth (l) en Stanley Tucci in 'Supernova'.

Colin Firth (l) en Stanley Tucci in 'Supernova'.

In het intieme drama Supernova (genoemd naar het moment waarop een ster uitdooft, maar ook op zijn helderst straalt) moeten beide mannen zien te accepteren dat hun leven samen weg begint te ebben.

Zeker voor de zorgzame Sam is praten over de toekomst te pijnlijk. Tijdens een campertocht langs familie en oude vakantieplekken in Engeland laat hij nauwelijks iets merken van zijn verdriet. En ook Tusker houdt bepaalde zaken liever voor zich. Gekibbeld wordt er zeker door de twee vijftigers, maar dan over kaartlezen en slecht rijgedrag.

Romantisch en ruig

Fijn dat regisseur Harry Macqueen ook aandacht houdt voor die alledaagse dingen, met als decor de schitterende landschappen van het Britse Cumbria. ,,Dit piepkleine, persoonlijke verhaal wilden we plaatsen in een omgeving die zowel romantisch als ruig is’’, zei hij in een interview. ,,Daarom kozen we voor het Lake District, in het noorden van Engeland. Het is geen film van grote gebaren, juist niet, maar die natuur benadrukt hoe monumentaal het is wat zij meemaken.”

Supernova draait uiteraard ook om een naderende dood, en daarin blijft het scenario helaas niet vrij van clichés. Bespiegelingen over de waarde van vriendschap en onze plek in het heelal zijn verre van origineel te noemen. Echt goed leren we de twee hoofdpersonen intussen nooit kennen.

Wie zou welke rol spelen?

Wat dat betreft is het ook juist wel weer knap dat Firth en Tucci blijven overtuigen als onafscheidelijk liefdeskoppel. Regisseur Macqueen schreef de film niet met hen in gedachten, vertelde hij, ,,maar nu de film af is, voelt het onvermijdelijk dat Stanley en Colin deze personages spelen. Al hebben we wel nog lang getwijfeld wie van hen welke rol zou spelen.’’

Ook al hebben ze op papier misschien weinig spannends om mee te werken, hun chemie vertedert en ontroert.

Film: Supernova. Regie: Harry Macqueen. Met: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood. Zaal: Slieker Leeuwarden; Forum Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film