'Meskina' zowel zwijmelfilm als stoer feministisch pamflet | Filmrecensie ★★★☆☆

Een ’meskina’ betekent in het Arabisch zoiets als een stumper. Kinderboekenschrijver Leyla Idrissi (Maryam Hassouni) is zo’n meskina.

Maryam Hassouni (midden) in ‘Meskina’

Maryam Hassouni (midden) in ‘Meskina’ Foto: Wessel de Groot

Nadat ze is bedrogen door haar echtgenoot zit ze zonder huis en zonder werk. Een schande, maar geen nood: binnen de hechte Marokkaans-Nederlandse gemeenschap zorgt iedereen voor elkaar.

Leyla’s traditionele moeder belt de hele familie af voor een beschikbare huwelijkskandidaat, terwijl grofgebekte zus Amira (Soundos El Ahmadi) een online datingprofiel aanmaakt. Maar wat wil Leyla eigenlijk zelf?

Romkom, drama en pamflet

Meskina – naar een idee van El Ahmadi – voelt als een frisse bries binnen de platgetreden Nederlandse zwijmelfilm. Natuurlijk, het welbekende gestuntel in de liefde ontbreekt niet. Maar Meskina laat zich ook gelden als interessant maatschappelijk drama én stoer feministisch pamflet.

Met Nasrdin Dchar, Bilal Wahib en Najib Amhali paradeert ook een bonte stoet ‘BMN-ers’ langs, zoals de film deze Bekende Marokkaanse Nederlanders typeert. Maar met hun komische talenten zijn het El Ahmadi en Hassouni die de show stelen. Vooral laatstgenoemde is bijzonder innemend als licht wanhopige dertiger die zich sterk identificeert met de hoofdpersoon uit het sprookjesboek dat ze schrijft: een Arabische prinses met keuzestress.

Film: Meskina. Regie: Daria Bukvic. Met: Maryam Hassouni, Soundos El Ahmadi, Nasrdin Dchar. Zaal: DNK, Assen; Bios, Drachten; Kinepolis Emmen; Kinepolis en Pathé, Groningen; Bios, Heerenveen; Vue Hoogeveen; Vue Hoogezand; Tivoli, Leeuwarden; Cine Sneek


Je kunt deze onderwerpen volgen
Film