Deels in Burgum gefilmde oorlogsfilm verschijnt op 17 december in de bioscoop

Een beeld van de site van Netflix, dat De Slag om de Schelde produceert.

De oorlogsfilm De Slag om de Schelde, met een budget van 14,5 miljoen euro een van de duurste Nederlandse producties aller tijden, verschijnt op 17 december in de bioscoop. Vanwege de coronacrisis is de première al diverse keren uitgesteld. Het is de bedoeling dat het epos, deels gefilmd in Burgum, op minstens 250 filmdoeken te zien zal zijn.
Lees meer over
Film

De Slag om de Scheld e vertelt een nauwelijks bekend verhaal uit 1944, toen in Zeeland tienduizenden Duitsers en geallieerden op Walcheren met elkaar vochten. De slag ging om de Westerschelde, de toegangsweg tot Antwerpen, waar de havens van strategisch belang waren. In Zeeland vielen ook veel burgerslachtoffers.

Om een jong publiek te bereiken, draait het verhaal om drie jonge personages: een gestrande Engelse piloot, een medewerkster op het stadhuis van Vlissingen als secretaresse van de Duitsgezinde burgemeester en een jonge NSB’er die met de Duitsers meevocht. De rollen worden respectievelijk gespeeld door Jamie Flatters ( Avatar ), Susan Radder (bekend uit  Keizersvrouwen ) en Gijs Blom ( The Letter to the King ). Ook Tom Felton, bekend van de  Harry Potter -films, speelt een rol. De regie is in handen van Matthijs van Heijningen jr. die in Hollywood de horrorfilm  The Thing  maakte.

Ramp

Met de release van de film in de kerstvakantie hoopt producent Alain de Levita het publiek te bedienen dat het naar alle waarschijnlijkheid zonder grote premières uit Hollywood moet stellen. ,,Bijna alle blockbusters zijn door Hollywood naar volgend jaar verschoven. Voor de bioscoopbranche is dat een ramp, want er moeten in die periode toch grote publieksfilms draaien. Wij zouden aanvankelijk tegelijk uitgaan met de nieuwe James Bond, eerst in november en later in april volgend jaar. Met deze verschuiving naar december ontlopen wij  No time to die. ’’

De grootste concurrent rond de Kerst is op dit moment  Wonder Woman 1984 , maar veel ingewijden verwachten dat Warner Bros deze productie ook doorschuift naar volgend jaar. Volgens De Levita zijn de bioscoopeigenaren enthousiast over de verschuiving van  De Slag om de Schelde . ,,We hebben de film enkele dagen vertoond en de verwachtingen zijn hooggespannen. Met  Tenet  is gebleken dat publieksfilms, ondanks alle beperkingen in de bioscoop, toch hoge bezoekcijfers kunnen halen.’’

Burgum

In december 2019 werd in twee dagen een belangrijke scène van de oorlogsfilm in Burgum opgenomen. Dat gebeurde in de Soestpolder, waar honderd man op de been waren .

Nieuws

menu