Bankroversfilm 'Way down' biedt twee uur lang aangenaam tijdverdrijf | filmrecensie ★★★☆☆

V.l.n.r. Freddie Highmore, Sam Riley en Astrid Bergès-Frisbey komen als kluiskrakers voor zware beproevingen te staan. Foto: Jorge Fuembuena

Ben je bekend met La casa de papel, dan zul je snappen dat het geen peulenschil is om de Bank van Spanje leeg te roven. Maar daar laat een groep goudfanaten zich niet door afschrikken in Way down. In de zwaarbeveiligde kluis ligt namelijk een eeuwenoude schat.
Lees meer over
Film

Madrid, zomer 2010. Terwijl de straten zich vullen met voetbalfans, piekert kunsthandelaar Walter (Liam Cunningham) over een kraakplan. Hij heeft al wat handige types om zich heen verzameld, maar moet nog één meesterbrein hebben.

Ingenieur Thom (Freddie Highmore) blijkt de perfecte kandidaat, want de jonge idealist wil liever avontuur dan de verleidingen van grote oliebedrijven. Waarom hij het dan opeens ook prima vindt om zich met deze criminelen in te laten, kan de kijker zich maar beter niet afvragen.

Way down doet dan ook vrijwel geen moeite om personages een geloofwaardige achtergrond mee te geven. Bovendien worden de overvallers net iets te vaak gered door toevallige wendingen, met een hoofdrol voor de beruchte WK-finale van 2010 in Johannesburg, tussen Nederland en Spanje.

Maar zulke slordigheidjes in het verhaal zijn makkelijk te vergeven met het tempo van regisseur Jaume Balagueró ( REC ), die vlot heen en weer springt tussen slimme listen en bijbehorende bijna-dood-ervaringen. Twee uur lang aangenaam tijdverdrijf.

#

Film : Way down. Regie : Jaume Balagueró. Met : Liam Cunningham, Freddie Highmore, Sam Riley. Zaal : Kolk, Assen; Bios, Drachten; Kinepolis Emmen; Kinepolis en Pathé, Groningen; Vue Hoogeveen; Vue Hoogezand, Pathé, Leeuwarden.

Nieuws

Meest gelezen